Koronczai Zsolt az év füredi borásza

Koronczai Zsolt lett az év borásza Füreden, Olaszrizlingje nagy arany minősítést kapott. A városi borversenyen Balatonfüred különdíját Mészáros József kapta.

A Balatonfüredi Városi Borversenyre ezúttal negyvenegy borász, 353 féle borral nevezett. A Balatonfüred-Csopaki Borvidék legrangosabb megmérettetésén ezúttal is a fehérborok domináltak, ezek közül is az Olaszrizlingek.

Az év borászának Koronczai Zsoltot választották, aki 14 borral nevezett a versenyre. A 22 hektáron gazdálkodó borász családja generációk óta foglalkozik szőlőtermesztéssel. A java részt Balatonszőlősön fekvő szőlőik fele Olaszrizling, a terület másik felén több más fajtát is nevelnek.

– Először kaptuk meg ezt a díjat, nagyon boldog vagyok. Tudtam, hogy jól sikerült a tavalyi Olaszrizlingünk, de a borok megítélése annyira szubjektív, hogy ebből még nem vontam le messze menő következtetést. Sok mindentől függ, mire mondjuk azt, hogy jó bor. Elkötelezett borászok vagyunk már generációk óta. Van két fiam, abban bízom, hogy ők majd egyszer átveszik tőlem a pincészetet – nyilatkozta portálunknak Koronczai Zsolt.

A szakmai zsűri végül hét nagy arany, hetvennégy arany, és kétszázhét ezüstérmet osztott ki az Annabella Hotelben rendezett versenyen. A hagyományoknak megfelelően az év bortermelője kapja meg a Borhetek alatt az első pavilont, így idén az augusztus 10-én kezdődő gasztronómiai fesztiválon a Koronczai Pince kezdi majd a sétányon a sort.

Nagy arany minősítést kapott Mészáros József 2015-ös, késői édes Olaszrizlingje, (egyben a verseny legmagasabb pontszámát is ez a bor érte el) a Söptei Pincészet 2013-as Sárgamuskotálya, a Koronczai Pince 2017-es Olaszrizlingje, a Balogh Pincészet 2013-as kései édes Olaszrizlingje és 2015-ös Szürkebarátja, a Béla és Bandi Borászat 2017-es Olaszrizlingje valamint Koczor Dóra 2015-ös Semillon-Furmint-Olaszrizling bora.

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.