Oldal kiválasztása

Felújították az egykori zsinagógát

Szerző: | 2017-10-31.

Befejeződött az egykori zsinagóga felújításának pályázata. A 200 milliós beruházás révén új kulturális és közösségi funkciót kapott a felső városrészben álló, hosszú évek óta elhagyatott műemléki épület. Jövő év márciusában megnyílik itt a zsidóság tudományos eredményeit bemutató modern, állandó kiállítás is.

– Fontos feladata volt a városnak, hogy az ófalu legrégebbi, műemléki épületét helyrehozza. Közel 150 zsidó származású embert hurcoltak el Balatonfüredről a második világháború idején, akik közül csak páran tértek haza. Nekik is emléket állít a felújított régi zsinagóga. A beruházás több célt szolgált: megújítottunk egy műemléki épületet, új közösségi teret hoztunk létre a felső városrészben, és egy modern kiállítással is gazdagodik majd Füred – mondta Bóka István polgármester, a helyszínen tartott projektzárón.

Az EGT Alapok Kulturális és természeti örökség programjának keretében megvalósuló beruházás 184 millió forintba került, amelyhez az önkormányzat 9,7 millió forint önerőt biztosított. A várhatóan jövő év márciusban nyíló kiállítás létrehozását a miniszterelnökségtől kapott támogatás fedezte.

Fotógaléria, katt a kis képre.

 

Az állandó kiállítás a zsidó származású Nobel-díjas tudósokat mutatja majd be, akiknek munkássága mai életünkre is hatással van. Olyan tudósokat, akik, ha nem menekülnek időben, ugyancsak áldozatai lettek volna a faji alapú öldöklésnek. Építészek, művészek, tudósok életművét, ami példa lehet mindenki számára, olyan felfedezéseket, amelyek előbbre vitték az egész világot.
Az épület felső szintjén a zsidóság tudományos és technikai kultúráját bemutató interaktív tematikus kiállítás lesz látható, az alsó térben pedig egy iskolai osztályt is befogadni képes, többcélú múzeumpedagógiai helyiséget alakítottak ki.

– Egy egészen új, világviszonylatban is egyedülálló kiállítás megvalósítására vállalkoztunk. A kiállítás felhelyezi Füredet a múzeumpedagógia nemzetközi térképére. Reményeink szerint nem csak a magyar közönségnek, főleg a fiataloknak jelent majd nagy kulturális élményt, hanem jelentős számban vonz külföldieket is – nyilatkozta a balatonfured.hu-nak Olti Ferenc, tanácsadó, a kiállítás főszervezője.

A műemlék épület alapja a középkori Füred falu temploma volt, amelyet Szent Margit tiszteletére építettek. Első említése egy 1267-ben kiadott oklevélből ismert. A templomot fordulatos és tragikus története során többször is újjáépítették. 1855-ben az épületet a reformátusok eladták a füredi zsidó hitközségnek, egészen 1944-ig működött zsinagógaként. Sorsa a második világháború utáni vidéki zsinagógákéval osztozott: a benne őrzött tóra tekercseket elvitték, megszűnt szakrális funkciója. Az 50-es, 60-as években hajógyári raktárként, garázsként használták, majd 1991-ben magánkézbe került, étteremként működött, az elmúlt években azonban magára hagyatva, üresen állt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart