Oldal kiválasztása

Jövőre megújulhat az Esterházy-kastély

Szerző: | 2017-11-16.

Elkezdődött a Huray-Honvéd utca sarkán létesítendő egészségügyi központ építése. A magánberuházás közvetetten kapcsolódhat az egykori Esterházy-kastély rehabilitációjához.

A Huray utcát ideiglenesen lezárták a forgalom elől és megkezdődtek az utca alján lévő ingatlanon épülő egészségügyi központ munkálatai. Az eddig parkolóként használt terület beépítésével nem veszít parkoló helyeket a város, az ide építendő mélygarázs egyik szintjét megkapja az önkormányzat.
A beruházás közvetetten kapcsolódik ahhoz a programhoz, melynek keretében megújulhat a reformkori városrész legrégebbi műemlék épülete, a jelenleg rossz állapotban, üresen álló, egykori Esterházy-kastély.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a képviselő-testület a nyár végén döntött arról, hogy az Esterházy-kastély és környékének rehabilitációja érdekében ingatlant cserél. Az Esterházy-kastély a Füredi Kastély Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. tulajdonában állt. A cég a Széchenyi 2020 GINOP pályázaton nyert támogatást egy kutatás-fejlesztési tevékenység megvalósítására. A projektet a műemlék épületben nem lehetett volna kivitelezni, így az önkormányzat megállapodott a céggel: a város tulajdonába kerül a régóta áhított műemlék épület, amiért cserébe a Honvéd és Huray utca sarkán lévő területen biztosít helyet a cég beruházásának.

Az Esterházy-kastély rehabilitációjára a város már beadta a pályázatát a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt programban. A pályázat jelenleg már elbírálás alatt van, a jövő év elején várható eredmény. Nyertes pályázat esetén felújítják a műemléki épületet és annak kertjét is. A 770 millió forintos beruházás a tervek szerint jövő év ősszel kezdődhet el. Látványtervek itt.

Az Esterházy-kastély kétemeletes műemlék épülete 1782-ben épült barokk ízlésben. A fürdőtelep legmagasabb pontján álló nyaralóház volt az első igényesebb magánépület a reformkori városrészben. Bár több mint 160 éven keresztül az Esterházy család tulajdonában volt, eredeti funkcióját, a méltóságteljes családi nyaralóház szerepét, csak rövid ideig töltötte be. Többször bérlők kezelésében állt. Volt vendéglő, 24 szobával rendelkező minőségi szálló, később MÁV tisztviselők üdülőtelepe. 1944-től a Teleki Pál Tudományos Intézet egy részlege költözött be, itt volt az Államtudományi Intézet könyv- és térképtára, sőt saját nyomda is üzemelt. 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, majd sokáig munkásüdülőként használták. A műemlék épület hosszú évek óta üresen, leromlott állapotban várta sorsát.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004