Oldal kiválasztása

Sózott utak

Szerző: | 2017-11-29.

Ezentúl nedvesített sóval szórják a város útjait havazáskor. Az új technológia lényegesen hatékonyabb és tisztább az elődjénél, várhatóan könnyebb lesz a téli közlekedés a városban.

A képviselő-testület módosította a város környezetvédelméről szóló rendeletét annak érdekében, hogy telente új eljárással lehessen sózni Balatonfüred utcáit. A korábbi években a város közútjainak szórására egy homok- fűrészpor-bazalt zúzalék keveréket használtak. Ez az anyag azonban nem olvasztotta el a havat illetve a jégbordákat, ráadásul használata jelentős kosszal járt, nagy része bemosódott a csapadékelvezető hálózatba.

– A hagyományos útszóró sóhoz egy nedvesítő szert, kálcium-kloridot keverünk, ezzel az anyaggal szórjuk majd az utakat. Ez egy drága eljárás, de több előnye is van, egyrészt -25 Celsiusig hatékonyan olvaszt, kiszórása gyorsabb, és hosszabb ideig, jobban tapad az útfelületre, ráadásul nem marad utána szennyeződés az utakon. Az eddig használt homok-bazalt keveréknek sajnos nincs olvasztó hatása, csak a csúszást gátolja, sok esetben hó-, illetve jégbordák alakultak ki az utakon, amelyeket csak leborotválni tudtunk, nem kis nehézségek árán. Az új eljárástól azt reméljük, hogy jobb lesz a téli közlekedés, az is előnyös, hogy a szóróanyagot megelőzési céllal is lehet használni havazás vagy ónos eső kezdetekor – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Somogyi László, a Probio Zrt. vezérigazgatója.

Három nagy illetve három kisebb járművel végzi a Probio az utak síkosság mentesítését, szükség esetén alvállalkozó is besegít a munkába. Télen állandó készenlét van a cégnél, egy részletes, naponta frissülő időjárási előrejelzést is igénybe vesznek. Az utak tisztításának előre meghatározott sorrendje van. Elsőként a fő közlekedési útvonalakat, a tömegközlekedést is lebonyolító utakat tisztítják meg a hótól illetve a jégtől, esetenként ehhez többszöri takarítás kell, csak ezután kezdik meg a mellékutcák szórását.

-Több járművünkre is fel tudjuk helyezni a nedvesített sót adagoló berendezést. Nagyon precízen, gramm/négyzetméterben meg lehet szabni az utakra kiszórt só mennyiségét, így mindenképpen kevesebb szóróanyag kerül majd az utakra, gyorsabb is lesz a szórás. Hatékonyabb lesz a téli utak takarítása, de mindenképpen szükség van arra is, hogy az autósok türelemmel kezeljék a megváltozott útviszonyokkal járó nehézségeket – vélekedett Somogyi László.

A nedvesített só szórását kizárólag a város közútjain alkalmazzák majd, a járdákon, buszmegállókban, gyalogátkelőhelyeken, valamint a Tagore sétányon továbbra is a korábbi keveréket használják.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • aggódó lakótelepiek2024-04-22 11.58AgoraA Köztársaság utcai lakótelep lakói közül nagyon sokan, és nagyon aggódva figyeljük, ami az utolsó ház és a Kéki patak
  • Öreghegyi nyugdijas2024-04-21 19.22AgoraTisztelt Somogyi úr, az öreghegyiek nevében köszönöm a gyors intézkedést!
  • elkeseredett nyugdíjasok2024-04-21 14.46AgoraT. Probio (?) nem tudom, ki a pontos címzett. A Közt. úti lakótelep északi vonulatában, ahol az iskola, óvoda és

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004