Sózott utak

Ezentúl nedvesített sóval szórják a város útjait havazáskor. Az új technológia lényegesen hatékonyabb és tisztább az elődjénél, várhatóan könnyebb lesz a téli közlekedés a városban.

A képviselő-testület módosította a város környezetvédelméről szóló rendeletét annak érdekében, hogy telente új eljárással lehessen sózni Balatonfüred utcáit. A korábbi években a város közútjainak szórására egy homok- fűrészpor-bazalt zúzalék keveréket használtak. Ez az anyag azonban nem olvasztotta el a havat illetve a jégbordákat, ráadásul használata jelentős kosszal járt, nagy része bemosódott a csapadékelvezető hálózatba.

– A hagyományos útszóró sóhoz egy nedvesítő szert, kálcium-kloridot keverünk, ezzel az anyaggal szórjuk majd az utakat. Ez egy drága eljárás, de több előnye is van, egyrészt -25 Celsiusig hatékonyan olvaszt, kiszórása gyorsabb, és hosszabb ideig, jobban tapad az útfelületre, ráadásul nem marad utána szennyeződés az utakon. Az eddig használt homok-bazalt keveréknek sajnos nincs olvasztó hatása, csak a csúszást gátolja, sok esetben hó-, illetve jégbordák alakultak ki az utakon, amelyeket csak leborotválni tudtunk, nem kis nehézségek árán. Az új eljárástól azt reméljük, hogy jobb lesz a téli közlekedés, az is előnyös, hogy a szóróanyagot megelőzési céllal is lehet használni havazás vagy ónos eső kezdetekor – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Somogyi László, a Probio Zrt. vezérigazgatója.

Három nagy illetve három kisebb járművel végzi a Probio az utak síkosság mentesítését, szükség esetén alvállalkozó is besegít a munkába. Télen állandó készenlét van a cégnél, egy részletes, naponta frissülő időjárási előrejelzést is igénybe vesznek. Az utak tisztításának előre meghatározott sorrendje van. Elsőként a fő közlekedési útvonalakat, a tömegközlekedést is lebonyolító utakat tisztítják meg a hótól illetve a jégtől, esetenként ehhez többszöri takarítás kell, csak ezután kezdik meg a mellékutcák szórását.

-Több járművünkre is fel tudjuk helyezni a nedvesített sót adagoló berendezést. Nagyon precízen, gramm/négyzetméterben meg lehet szabni az utakra kiszórt só mennyiségét, így mindenképpen kevesebb szóróanyag kerül majd az utakra, gyorsabb is lesz a szórás. Hatékonyabb lesz a téli utak takarítása, de mindenképpen szükség van arra is, hogy az autósok türelemmel kezeljék a megváltozott útviszonyokkal járó nehézségeket – vélekedett Somogyi László.

A nedvesített só szórását kizárólag a város közútjain alkalmazzák majd, a járdákon, buszmegállókban, gyalogátkelőhelyeken, valamint a Tagore sétányon továbbra is a korábbi keveréket használják.

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.