Oldal kiválasztása

Sózott utak

Szerző: | 2017-11-29.

Ezentúl nedvesített sóval szórják a város útjait havazáskor. Az új technológia lényegesen hatékonyabb és tisztább az elődjénél, várhatóan könnyebb lesz a téli közlekedés a városban.

A képviselő-testület módosította a város környezetvédelméről szóló rendeletét annak érdekében, hogy telente új eljárással lehessen sózni Balatonfüred utcáit. A korábbi években a város közútjainak szórására egy homok- fűrészpor-bazalt zúzalék keveréket használtak. Ez az anyag azonban nem olvasztotta el a havat illetve a jégbordákat, ráadásul használata jelentős kosszal járt, nagy része bemosódott a csapadékelvezető hálózatba.

– A hagyományos útszóró sóhoz egy nedvesítő szert, kálcium-kloridot keverünk, ezzel az anyaggal szórjuk majd az utakat. Ez egy drága eljárás, de több előnye is van, egyrészt -25 Celsiusig hatékonyan olvaszt, kiszórása gyorsabb, és hosszabb ideig, jobban tapad az útfelületre, ráadásul nem marad utána szennyeződés az utakon. Az eddig használt homok-bazalt keveréknek sajnos nincs olvasztó hatása, csak a csúszást gátolja, sok esetben hó-, illetve jégbordák alakultak ki az utakon, amelyeket csak leborotválni tudtunk, nem kis nehézségek árán. Az új eljárástól azt reméljük, hogy jobb lesz a téli közlekedés, az is előnyös, hogy a szóróanyagot megelőzési céllal is lehet használni havazás vagy ónos eső kezdetekor – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Somogyi László, a Probio Zrt. vezérigazgatója.

Három nagy illetve három kisebb járművel végzi a Probio az utak síkosság mentesítését, szükség esetén alvállalkozó is besegít a munkába. Télen állandó készenlét van a cégnél, egy részletes, naponta frissülő időjárási előrejelzést is igénybe vesznek. Az utak tisztításának előre meghatározott sorrendje van. Elsőként a fő közlekedési útvonalakat, a tömegközlekedést is lebonyolító utakat tisztítják meg a hótól illetve a jégtől, esetenként ehhez többszöri takarítás kell, csak ezután kezdik meg a mellékutcák szórását.

-Több járművünkre is fel tudjuk helyezni a nedvesített sót adagoló berendezést. Nagyon precízen, gramm/négyzetméterben meg lehet szabni az utakra kiszórt só mennyiségét, így mindenképpen kevesebb szóróanyag kerül majd az utakra, gyorsabb is lesz a szórás. Hatékonyabb lesz a téli utak takarítása, de mindenképpen szükség van arra is, hogy az autósok türelemmel kezeljék a megváltozott útviszonyokkal járó nehézségeket – vélekedett Somogyi László.

A nedvesített só szórását kizárólag a város közútjain alkalmazzák majd, a járdákon, buszmegállókban, gyalogátkelőhelyeken, valamint a Tagore sétányon továbbra is a korábbi keveréket használják.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

199. Anna-bál

2024-07-27. 18.00 Anna Grand Hotel

Bál a hagyományok jegyében.

Operagála

2024-07-26. 20.00 Gyógy tér

Szólisták koncertje.

Operafüred

2024-07-25. 20.00 Gyógy tér

Gálakoncert.

Anna Fesztivál

2024-07-22-28. Tagore sétány

Operagála, szerenádok éjszakája, szívhalászat.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

füredi átlagnyögdíjas

2024.07.18.

Tegnap teljesen véletlen belebotlottam a Kisfaludyn egy 5 tagú német családba, nagyon érdekelte őket minden, ők is megjegyezték, hogy a…

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart