Múzeumok

JÓKAI MÓR EMLÉKHÁZ

Balatonfüred, Honvéd u. 1.
Tel.: 36-87/950-876 (2. mellék)
E-mail: info@furedkult.hu

Teljesen új, enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit a Jókai Mór Emlékház. Az országban szinte egyedülálló író-ház bepillantást enged a Jókai Család füredi mindennapjaiba, felidézi társasági életük hangulatát. Jókai Mór az 1870-ben épült villában írta a máig talán legnépszerűbb regényét, Az Arany embert, és más, a Balatont népszerűsítő novelláit, hírlapi cikkeit. A látogató a Jókai villába belépve több mint száz esztendővel visszaforgatva az idő kerekét eredeti Jókai relikviák közt találja magát, neves írónk íróasztalát megérintve juthat közelebb hazánk egyik legnagyszerűbb korszakához, s egyik legkiemelkedőbb írójának életéhez.

VÁROSI MÚZEUM – HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

Balatonfüred, Blaha u. 3.
Tel.: +36-87/580-040
E-mail: info@furedkult.hu
A néhai fürdőigazgató villája négy nagyobb téma köré (közlekedés, gyógyfürdő, Anna-bál és a színház) csoportosítva mutatja be Balatonfüred reformkori történetét. A múzeum épületében kap helyet a Helytörténeti Gyűjtemény gazdag könyvtárával, valamint a Látogatóközpont, ahonnét tematikus sétaútvonalak indulnak. A szervezett kirándulások során megtekinthetik többek között a Füredi Panteont, megkóstolhatják a messze földön híres füredi savanyú vizet, s az Indiai ligeten átkelve pihenhetnek a Rózsakertben, aztán a Jókai Villa, a Jókai obeliszk és a Vaszary Villa látogatása következik.
Balatonfüred, Honvéd u. 2-4.
Tel.: +36-87/950-876 (1. mellék)
 
A hányattatott sorsú épület a 2010-re megvalósult restaurálással Balatonfüred egyik legrangosabb és legjelentősebb épülete lett.
A főként képzőművészeti alkotásokat bemutató épületegyüttesben a kiállításokat irodalmi, zenés és előadói estek kísérik, sőt, egy-egy alkalommal neves közéleti személyiségek, művészek vezetésével haladhatunk végig a villa csodálatosan felújított épületében.
A Vaszary Villa az egész család számára tartalmas szórakozást ígér; a tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások hat éves kortól kínálnak különleges programot a kicsiknek, míg a felnőtt látogatók igényes időtöltéséről a Vaszary Kávézó és a Vaszary emlékeket és relikviákat is árusító Vaszary Könyvesbolt gondoskodik.

Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 32.
Nyitva tartás: hétfő 10.00-22.00, kedd-vasárnap 10.00-18.00 óra között.
Telefonszám: 06-87/782-592
E-mail: info@zsidokivalosagok.hu
Az intézmény honlapja.

A Zsidó Kiválóságok Háza ad állandó helyszínt az „Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika” című kiállításnak. A tárlaton több mint 130, világhírű, zsidó származású tudós életével és munkásságával ismerkedhet meg a legújabb digitális eszközök segítségével a látogató. E kutatók nélkül más lenne ma az emberiség, és talán Földünk is máshogy nézne ki.
A tudósokról és a mai életünkre hatással levő munkájukról több szempont szerint saját látogatási program állítható össze.

 

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.