Oldal kiválasztása

Bezár a galéria – Egyedi tárlatvezetések

Szerző: | 2017-12-28.

Egyedi tárlatvezetésekkel búcsúzik a Vaszary Galéria két kiállítása. Január első hetében láthatók utoljára Duray Tibor művei és az évszázadokat felölelő gyermekportrék.

Január első hétvégéjén látogatható utoljára a négy évszázad gyerek portréiból válogató kiállítás. Festmények, grafikák, szobrok, fotók és videómunkák láthatók együtt, egyebek mellett Barabás Miklós, Munkácsy Mihály, Szőnyi István, Csók István, Fényes Adolf, Vaszary János és több kortárs alkotó műve.

A 17. századtól a kortárs alkotásokig terjeszkedő kiállítás plasztikusan érzékelteti, miként alakult át az évtizedek során a család és a gyermek társadalmi szerepének megítélése. Jogilag, erkölcsileg is sok minden változott, ahogy a nemi szerepekkel kapcsolatos elvárások illetve a gyermek-szülő közötti viszony is. A tárlat annak ered nyomába, hogy a gyermekről alkotott, koronként változó képzetek hogyan jelennek meg a képzőművészetben. Az alkotások révén látható, hogy a gyermeki létet hol felmagasztalták, az ember eszményi állapotaként tekintettek rá, hol pedig tökéletlen felnőttként bántak vele.

Akinek van kedve tenni egy sétát, több mint félszáz gyermek tekintet társaságában, és eljutni a steril ideáltól, korunk szétesett családjainak pillanatképeiig, az feltétlen nézze meg a kiállítást.

Szintén január első hétvégéjéig látogatható a nehéz sorsú, depresszióval küzdő, rendkívüli tehetségű Duray Tibor életmű kiállítása. Az Emberi, túlságosan is emberi című tárlaton egyebek mellett a monumentális, Aranykor című híres kép is látható, amelyet több, mint egy évtizeden át készített az alkotó.

Duray munkáit a dekorativitás, a csöndes líraiság, az érzékeny megfigyelések és tomboló expresszivitás egyszerre jellemzik. Nagy tehetségű festő, finom kezű rajzoló, szenvedélyes szobrász, sikeres éremművész volt egyszerre. Azonban a kényszer is szülte sokoldalúság mögött egy melankolikus, önmagára leginkább Don Quijoteként tekintő személyiség lapul.
A munkamániás, depresszióval és önértékelési problémákkal küzdő, ám Picasso által is nagyra becsült képzőművész munkái között ezúttal maga a kiállítás rendezője segít az eligazodásban.

Az egyedi tárlatvezetések január 7-én, vasárnap 16 órakor kezdődnek. Részletek itt.

A Vaszary Galéria december 27-től 30-ig, illetve 2018. január 3-tól 7-ig 10.00−18.00 óra között látogatható.
A kiállítások záró eseménye után bezár a galéria, márciusban új kiállításokkal várja majd a látogatókat.

 

Ha nem akar lemaradni Balatonfüred legfontosabb híreiről, programjairól, iratkozzon fel hírlevelünkre.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

199. Anna-bál

2024-07-27. 18.00 Anna Grand Hotel

Bál a hagyományok jegyében.

Operagála

2024-07-26. 20.00 Gyógy tér

Szólisták koncertje.

Operafüred

2024-07-25. 20.00 Gyógy tér

Gálakoncert.

Anna Fesztivál

2024-07-22-28. Tagore sétány

Operagála, szerenádok éjszakája, szívhalászat.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

füredi átlagnyögdíjas

2024.07.18.

Tegnap teljesen véletlen belebotlottam a Kisfaludyn egy 5 tagú német családba, nagyon érdekelte őket minden, ők is megjegyezték, hogy a…

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart