Bezár a galéria – Egyedi tárlatvezetések

Egyedi tárlatvezetésekkel búcsúzik a Vaszary Galéria két kiállítása. Január első hetében láthatók utoljára Duray Tibor művei és az évszázadokat felölelő gyermekportrék.

Január első hétvégéjén látogatható utoljára a négy évszázad gyerek portréiból válogató kiállítás. Festmények, grafikák, szobrok, fotók és videómunkák láthatók együtt, egyebek mellett Barabás Miklós, Munkácsy Mihály, Szőnyi István, Csók István, Fényes Adolf, Vaszary János és több kortárs alkotó műve.

A 17. századtól a kortárs alkotásokig terjeszkedő kiállítás plasztikusan érzékelteti, miként alakult át az évtizedek során a család és a gyermek társadalmi szerepének megítélése. Jogilag, erkölcsileg is sok minden változott, ahogy a nemi szerepekkel kapcsolatos elvárások illetve a gyermek-szülő közötti viszony is. A tárlat annak ered nyomába, hogy a gyermekről alkotott, koronként változó képzetek hogyan jelennek meg a képzőművészetben. Az alkotások révén látható, hogy a gyermeki létet hol felmagasztalták, az ember eszményi állapotaként tekintettek rá, hol pedig tökéletlen felnőttként bántak vele.

Akinek van kedve tenni egy sétát, több mint félszáz gyermek tekintet társaságában, és eljutni a steril ideáltól, korunk szétesett családjainak pillanatképeiig, az feltétlen nézze meg a kiállítást.

Szintén január első hétvégéjéig látogatható a nehéz sorsú, depresszióval küzdő, rendkívüli tehetségű Duray Tibor életmű kiállítása. Az Emberi, túlságosan is emberi című tárlaton egyebek mellett a monumentális, Aranykor című híres kép is látható, amelyet több, mint egy évtizeden át készített az alkotó.

Duray munkáit a dekorativitás, a csöndes líraiság, az érzékeny megfigyelések és tomboló expresszivitás egyszerre jellemzik. Nagy tehetségű festő, finom kezű rajzoló, szenvedélyes szobrász, sikeres éremművész volt egyszerre. Azonban a kényszer is szülte sokoldalúság mögött egy melankolikus, önmagára leginkább Don Quijoteként tekintő személyiség lapul.
A munkamániás, depresszióval és önértékelési problémákkal küzdő, ám Picasso által is nagyra becsült képzőművész munkái között ezúttal maga a kiállítás rendezője segít az eligazodásban.

Az egyedi tárlatvezetések január 7-én, vasárnap 16 órakor kezdődnek. Részletek itt.

A Vaszary Galéria december 27-től 30-ig, illetve 2018. január 3-tól 7-ig 10.00−18.00 óra között látogatható.
A kiállítások záró eseménye után bezár a galéria, márciusban új kiállításokkal várja majd a látogatókat.

 

Ha nem akar lemaradni Balatonfüred legfontosabb híreiről, programjairól, iratkozzon fel hírlevelünkre.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.