Oldal kiválasztása

Arany koncert

Szerző: | 2018-01-15.

A kétszáz éve született költő, Arany János versei élednek újra a Kaláka együttes koncertjén. Arany maga is komponált zenét, sőt dalokat is írt.

Arany János nemcsak költő, de komponista is volt.

Kodály Zoltán így nyilatkozik a költő zenei alkotásairól: nem abszolút értékük vagy önálló invenciójuk miatt érdekesek, hanem mert a költő egész művészetének zenei gondolatvilágához vezetnek el bennünket.

Arany megdöbbentően modern volt. Egy levelében például ezt írja: lírai darabjaim közül azokat tartom sikerültebbeknek, amelyek dallamát hordtam már, mielőtt eszmém lett volna– úgyhogy a dallamból fejlődött mintegy a gondolat.
Ehhez hasonló elgondolással legközelebb Nemes Nagy Ágnesnél és Pilinszky Jánosnál találkozhatunk.

Arany emellett zongorázott, furulyázott, gitározott is. Idős korában pedig emlékezetből lekottázott mintegy 150 dalt, gyermek- és ifjúkorát meghatározó dallamvilágának mementóit. Továbbá húsz saját költésű melódiáját ismerjük: saját versei mellett például megzenésítette Petőfi költeményeit is.

A Kaláka együttes dalai évtizedek óta rendületlenül bizonyítják az Arany-versek muzikalitását. Legutóbbi Arany-lemezük tíz éves: örökbecsű és megkerülhetetlen – nyomkövető és nyomravezető Arany-költészetéhez.

A január 20-án a városban rendezendő koncertjükön ezúttal is Arany Jánosé lesz a főszerep – a költő legismertebb verseit éneklik újra, elhangzik például a Családi kör, az Epilógus, A tamburás öregúr, vagy a Letészem a lantot című költemény.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart