Oldal kiválasztása

Milliárdos fejlesztések Balatonfüreden

Szerző: | 2018-01-23.

Közel kétmilliárd forintos fejlesztés kezdődhet el Balatonfüreden pályázati forrásból. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében egészségügyi, oktatási és kulturális fejlesztések valósulnak meg.

A 2020-ig tartó időszakban megújul több füredi általános iskola, fejlesztik az Állami Szívkórházat, modernizálják és kibővítik a városi könyvtárat. Jelentős program indul a humán szolgáltatások minőségének javítására, ennek fő célja a területi különbségek csökkentése, az egyes közszolgáltatások minőségének javítása valamint a társadalmi felzárkóztatás. A város kulturális intézményeiben óvodások, általános iskolások és középiskolai diákok számára tehetséggondozó program indul, és nem utolsó sorban 1,2 milliárdból egy oktatási, kutatási központ épül.

– Balatonfüred a térség meghatározó városa, egy országosan is jelentős turisztikai központ. Az EFOP program révén bővül a város profilja, egy tudományos, egészségügyi és oktatási központtá válhat Füred – hangsúlyozta Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, a Rendszertudományi Információs Központban rendezett sajtótájékoztatón.
Az államtitkár kiemelte: a 44 települést felölelő Veszprém 2. számú választókerület összesen 6 milliárd forintnyi pályázati támogatást nyert az EFOP keretében, a beruházások 2020i-ig befejeződnek.

– Jelentős pályázati forráshoz jut a város. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy új oktatási és kutatási központot épít, ami sok előnnyel jár majd. Ötszáz millió forintból tudjuk fejleszteni a humán szolgáltatásokat, ez kilenc település, mintegy húszezer lakosát érinti. Fontosnak tartom a városi könyvtár teljes körű felújítását, a meglévő épület bővítését, az informatikai rendszerének fejlesztését, ideje korszerűsíteni a népszerű intézményt – fogalmazott Bóka István polgármester.

Az 1,2 milliárdból épülő oktatási-kutatási központról Barta-Eke Gyula a Budapesti Műszaki Egyetem kancellárja elmondta: egy tudományos központot létesítenek a városban, amelyben oktatási és labor helyiségeket alakítanak ki. A beruházás idén ősszel kezdődik és 2019-re el is készül. A 2500 négyzetméteres épület a Fürdő utcában, az innovációs központ szomszédságában létesül.
– Az egyetemi tudást szeretnénk itt megosztani. Terveink szerint jelentős informatikai fejlesztések zajlanak majd a központban, ahol informatikus képzést is indítunk. Ez a beruházás az egyetem és a város életében egyaránt egy mérföldkő, Balatonfüred az informatika meghatározó vidéki városa lehet – mondta Barta-Eke Gyula.

Dr. Veres Gábor az Állami Szívkórház komplex, a betegellátás színvonalát növelő informatikai fejlesztéséről adott tájékoztatást. A 90 millió forint pályázati pénzből egyebek mellett kiépítik a betegek számára is elérhető wifi hálózatot és növelik az intézet higiéniai szolgáltatásait.

Szabó Lajos, a Balatonfüredi Tankerület igazgatója elmondta: a pályázatok révén fejlesztések lesznek a város általános iskoláiban. 60 millió forintból korszerűsítik a Radnóti Miklós Általános iskola épületét, és 73 millió forintot költenek majd a Radnóti, az Eötvös illetve a Fekete István általános iskolák digitális eszközeinek modernizálására. Többek között tableteket, interaktív táblákat, az élményszerű oktatást segítő digitális eszközöket kapnak az intézmények, sőt még egy 3d nyomtató is szerepel a fejlesztésben.

A város múzeumaiban különböző korosztályú gyerekeknek tehetséggondozó programok indulnak, olyan ismeretanyaggal, amely beilleszthető az általános és középiskolás tananyagba is – ismertette a 29 millió forintos, hat település diákjait érintő program részleteit Schmidtné Kositzky Anett, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft.

[bs-white-space]

Ha nem akar lemaradni Balatonfüred legfontosabb híreiről, programjairól, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart