Múlt századi Füred

Több tucat igazi, fekete-fehér füredi fotó. Megosztjuk őket, hiszen régi fényképeket nézegetni jó, mert mindig hordoznak magukban valami titkot.

Soha nem látott városrészlet, rég lebontott épületek, ismeretlen arcok, fürdőzők hetven év távlatából. Az egykori emblematikus épület, a fürdőház, kalapos hölgyek a Tagore sétányon, ma már nem létező utca jelenetek, hajók és képeslapokra biggyesztett megsárgult üzenetek.

Férfi mosolyog sétabotjára támaszkodva a Szívkórház előtt, pózoló nő a hajó kikötőben, csemegeüzlet a kikötőnél az ötvenes évekből, az egykori fürdőház hetven évvel ezelőtt, a Kossuth forrásnál teljesen az arcba húzott kalapban. Zenészek a tóparton, büszke kereskedők boltjaik előtt, pózolók vagy éppen szemérmesen ácsorgók a kamera előtt. Megannyi történet és megannyi hangulat.

  • Képgaléria

Az 1880-as évektől 1948-ig terjedő időszakból származó felvételek A régi Balatonfüred – múltidéző képeskönyv című kötetből illetve régi füredi családok albumaiból származnak.

További amatőr fényképek itt nézegethetők.
A Fortepan több mint tízezer privát fényképet gyűjtött össze, amelyek időrendben tekinthetők meg. A sorozatnak van eleje és vége, akár mint egy regénynek. Az első képek a múlt század fordulójáról származnak, az utolsók a rendszerváltás körüli hónapokból. Vagyis megközelítőleg 90 év családi, amatőr lenyomatát láthatjuk itt, erősen személyes hangvételben. Ebben az izgalmas kavalkádban található néhány Füredről készült felvétel is.

 

Ha nem akar lemaradni Balatonfüred legfontosabb híreiről, programjairól, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.