Oldal kiválasztása

Magyar Széppróza Napja a városban

Szerző: | 2018-02-09.

A város is csatlakozott az először megrendezendő Magyar Széppróza Napja rendezvénysorozathoz. A friss kezdeményezés Jókai Mór születésnapjához kötődve igyekszik közel hozni a közönséghez az irodalmat, alkalmat adni arra, hogy a hazai kortárs szerzők a figyelem központjába kerüljenek.

Ellentétben a magyar drámával és a magyar költészettel, a prózának eddig nem volt nálunk külön ünnepnapja. Ezen kíván változtatni a Magyar Írószövetség kezdeményezése, hogy minden évben Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepeljük a magyar széppróza napját. (Szintén új ünnep, a magyar próza napja, amit április 14-én Esterházy Péter születésnapján ünneplünk.)

Azért esett Jókaira a választás, mert írói életműve máig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként megőrizte jelentőségét, könyvei hozzájárulnak a történelmi önismeretünkhöz és identitásunkhoz. Jókai volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. A maga korában műveit számos nyelvre lefordították, itthon és külföldön egyaránt népszerűek könyvei, amelyek még ma is példátlanul nagy számban fogynak.

Balatonfüreden több irodalmi rendezvényt is szerveznek az ünnep apropóján.
Géczi János író, költővel találkozhat a közönség, akik Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársának vezetésével egy rendhagyó tárlatvezetést is végigkövethetnek a Jókai Emlékházban.
Háy János korunk egyik legnépszerűbb írója a Lóczy Gimnáziumban tart izgalmas irodalomórát, amit pedig nem mond el magától a diákoknak, azt Duna Katalin, az iskola igazgatója igyekszik megtudni a József Attila díjas írótól.
És, hogy kicsit elméleti megközelítésben is szó essék a prózairodalomról dr. Fried István professzorral beszélget majd Tóbiás Krisztián, a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője.

A február 16-20. között zajló programok részletei itt.

A szervezők azt remélik, hogy az irodalmi ünnep idővel jelentősen hozzájárul majd a magyar prózairodalom, a kortárs prózaírók munkásságának jobb megismeréséhez és megbecsüléséhez.
A Magyar Széppróza Napja ünnepségsorozat eseményei február 12-től 23-ig zajlanak országszerte.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004