Oldal kiválasztása

Magyar Széppróza Napja a városban

Szerző: | 2018-02-09.

A város is csatlakozott az először megrendezendő Magyar Széppróza Napja rendezvénysorozathoz. A friss kezdeményezés Jókai Mór születésnapjához kötődve igyekszik közel hozni a közönséghez az irodalmat, alkalmat adni arra, hogy a hazai kortárs szerzők a figyelem központjába kerüljenek.

Ellentétben a magyar drámával és a magyar költészettel, a prózának eddig nem volt nálunk külön ünnepnapja. Ezen kíván változtatni a Magyar Írószövetség kezdeményezése, hogy minden évben Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepeljük a magyar széppróza napját. (Szintén új ünnep, a magyar próza napja, amit április 14-én Esterházy Péter születésnapján ünneplünk.)

Azért esett Jókaira a választás, mert írói életműve máig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként megőrizte jelentőségét, könyvei hozzájárulnak a történelmi önismeretünkhöz és identitásunkhoz. Jókai volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. A maga korában műveit számos nyelvre lefordították, itthon és külföldön egyaránt népszerűek könyvei, amelyek még ma is példátlanul nagy számban fogynak.

Balatonfüreden több irodalmi rendezvényt is szerveznek az ünnep apropóján.
Géczi János író, költővel találkozhat a közönség, akik Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársának vezetésével egy rendhagyó tárlatvezetést is végigkövethetnek a Jókai Emlékházban.
Háy János korunk egyik legnépszerűbb írója a Lóczy Gimnáziumban tart izgalmas irodalomórát, amit pedig nem mond el magától a diákoknak, azt Duna Katalin, az iskola igazgatója igyekszik megtudni a József Attila díjas írótól.
És, hogy kicsit elméleti megközelítésben is szó essék a prózairodalomról dr. Fried István professzorral beszélget majd Tóbiás Krisztián, a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője.

A február 16-20. között zajló programok részletei itt.

A szervezők azt remélik, hogy az irodalmi ünnep idővel jelentősen hozzájárul majd a magyar prózairodalom, a kortárs prózaírók munkásságának jobb megismeréséhez és megbecsüléséhez.
A Magyar Széppróza Napja ünnepségsorozat eseményei február 12-től 23-ig zajlanak országszerte.

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2023 >
Október
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004