A Füredi úton áll a másfél éve elkészült Söptei Vinotéka, tőle pár méterre pedig az eldugott, mégis a balatoni gasztronómia egyik kult helyének számító étterem. Söpteiék pince-metamorfózisa a Balaton-felvidék egyik szép története.
Az öt generációt felölelő családi vállalkozás históriája 1850-ben kezdődött még Nemespécselyen, az ükapa, Söptei János révén, aki a Vas megyei Söpte községből vándorolt ide a Balaton-felvidékre, hogy szőlőműveléssel és borászattal foglalkozzon.
Söptei Zsolt és öccse Róbert, már édesapjuktól, Söptei Gézától vették át a borászatot, aki a hatvanas évek közepén költözött Balatonfüredre, majd a hetvenes évek elején vásárolta meg a jelenleg is használt csopaki szőlőterületet. Ekkor épült az a pince-présház, ahol húsz év fejlesztései révén ma az éttermük működik, és tőle pár lépésnyire nyitották meg a pincével, palackozóval egybekötött Söptei vinotékát. De ehhez már a fivérek forradalmi változtatásai kellettek.
– 1995-ben úgy adódott, hogy ketten a testvéremmel kimentünk Baden-Württembergbe, egy patinás szőlészethez dolgozni. Három hónapos kalandnak indult az egész, aztán hosszú évekig visszajártunk. A németországi miliő, az ott látott szőlő és borgazdálkodás radikálisan megváltoztatta a szemléletünket, egyértelmű volt, így akarunk mi is otthon bort készíteni. Ha a németek megtudják csinálni, akkor mi is képesek vagyunk rá – gondoltuk. Csakhogy édesapánkat is meg kellett minderről győzni és rávenni, térjünk át a Magyarországon akkor még szinte teljesen ismeretlen reduktív technológiára. Nem mondom, hogy egyszerű volt, sőt akadtak sértődések is, de ezek ma már csak jópofa anekdoták – mondja Söptei Zsolt, aki időközben már egyedül viszi a borászatot, testvére Róbert pedig a kifinomult, sajátos ízeket kínáló, a balatoni vendéglátást újragondoló éttermet.
Bár a Söptei Pincészet rendre jól szerepel a borversenyeken, tavaly a világ egyik legelismertebb szakmai rendezvényéről, a Challenge International du Vin-ről, három díjat is elhoztak, a borász szerint nem ez a lényeg.
Persze nagy öröm, hogy a 2015 évjáratú Hangulat fantázia névre hallgató száraz sárga muskotály aranyérmes lett, míg a pinot blanc-ból, szürkebarátból, chardonnay-ból összeházasított Harmónia, és a 2013-as Kései Sárga muskotály ezüstérmet kapott, de ezek prémium borok.
– Korábban úgy gondolkodtam, hogy csak prémium borokat készítünk, de beláttam, ez járhatatlan út. Látni kell, hogy a fogyasztók nemcsak a kiemelt, nagy borokra vevők, sőt a könnyedebb, gyümölcsös borok igen népszerűek.
- Képgaléria
A vinotékában hét fajta bort lehet kóstolni, az egyes fajtákból persze különböző évjáratok is kaphatók. Többségben vannak a száraz fehérborok, de a rozé, a vörösbor, a híres kései szüretelésű sárga muskotály és a már említett díjnyertes borok sem hiányoznak a kínálatból.
Előzetes bejelentkezés alapján tartják a borkóstolókat, de komplett borvacsorákat is rendeznek, amelyeken természetesen a testvér gondoskodik a gasztronómiai élvezetekről, ami nem rossz ómen, hiszen a Söptei étterem benne van a balatoni top 10 között.
Ha igény van rá, bemutatják a borkészítés technológiai folyamatát is, hiszen a pince fölött egy palackozó műhely található.
A Pécselyi-medencében lévő Vekenye – dűlőből szürkebarátot, chardonnay-t, sárga muskotályt, pinot blanct, kékfrankost és merlot-t, míg Csopakról az olaszrizlinget szüretelik be. Jelenleg öt hektáron gazdálkodnak, évente 25-30 ezer palack bort készítenek. Zsolt hosszan magyarázza, hogy gondosan megválogatott, érett alapanyagból szeretik készíteni a boraikat, 20-21 mustfokkal szüretelik a szőlőt, átlagosan kétkilós terheléssel dolgoznak, azaz egy tőkéről két palack bor származik.
– Magas beltartalmú, hosszú ízvilágú, gyümölcsös, üde, fiatalos bor a miénk. Úgy gondolom, jó úton járunk, elég ismertek a boraink, bennük van a húsz év tapasztalata, de az a cél, hogy szélesebb körben is megismerjenek minket. Hamarosan új szőlőterületeink lesznek a Balatonfüred-Csopak borvidéken, évente százezer palack bor lesz a cél. Az idei szezonra elkészül a Vinotéka mellett egy borterasz is, ahol hangulatos térben lehet majd poharazni. Hosszabb távon pedig egy borközpont az álmom, a tervek már készen vannak. Egy komolyabb megpróbáltatás és az abból való felépülés megváltoztatta a gondolkodásomat, azóta csak olyat teszek, amiben örömömet lelem – mondja Söptei Zsolt.
[bs-white-space desktop-ws=”20″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]
Söptei Pincészet és Vinotéka
Csopak, Venyige utca 1.
Nyitva egész évben a hét minden napján 9-17 óra között, hétfő és vasárnap kivételével.
Bejelentkezés: 30-520-8381
Aki hivatkozik erre a cikkre a vinotékában, az hat palack bor vásárlása esetén egy szőlőmag őrleményt kap ajándékba.
(x)
[bs-white-space desktop-ws=”36″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]
Ha nem akar lemaradni Balatonfüred legfontosabb híreiről, programjairól, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre.
füredi átlagnyug(nyög)díjas
2024.10.08.
Eszerint ha időpontra megyek Pestre, (novembertől, egészségügyi okokból, mert Veszprém egy rémálom, tegnap 2,5 órát próbáltam az Sztk-ban valamit elérni,…
Bővebben
Szerettem vonatozni
2024.10.05.
Én 4 óra 30 percig utaztam Balatonfüred Bp között. Székesfehérváron lekéstük a délipartról érkezö express vonatot és nem volt mozdony!…
Bővebben
Mert ha elindul a vonat...
2024.09.26.
Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…
Bővebben