Oldal kiválasztása

Vinotéka kilátással

Szerző: | 2018-02-09.

Tradíció és új szemlélet, díjnyertes borok és egyedi gasztronómia. Borkóstolók az ízig-vérig borásszal, aki nem szereti túlbonyolítani a dolgokat. Söptei Zsolt vinotékájában jártunk.

A Füredi úton áll a másfél éve elkészült Söptei Vinotéka, tőle pár méterre pedig az eldugott, mégis a balatoni gasztronómia egyik kult helyének számító étterem. Söpteiék pince-metamorfózisa a Balaton-felvidék egyik szép története.

Az öt generációt felölelő családi vállalkozás históriája 1850-ben kezdődött még Nemespécselyen, az ükapa, Söptei János révén, aki a Vas megyei Söpte községből vándorolt ide a Balaton-felvidékre, hogy szőlőműveléssel és borászattal foglalkozzon.
Söptei Zsolt és öccse Róbert, már édesapjuktól, Söptei Gézától vették át a borászatot, aki a hatvanas évek közepén költözött Balatonfüredre, majd a hetvenes évek elején vásárolta meg a jelenleg is használt csopaki szőlőterületet. Ekkor épült az a pince-présház, ahol húsz év fejlesztései révén ma az éttermük működik, és tőle pár lépésnyire nyitották meg a pincével, palackozóval egybekötött Söptei vinotékát. De ehhez már a fivérek forradalmi változtatásai kellettek.

– 1995-ben úgy adódott, hogy ketten a testvéremmel kimentünk Baden-Württembergbe, egy patinás szőlészethez dolgozni. Három hónapos kalandnak indult az egész, aztán hosszú évekig visszajártunk. A németországi miliő, az ott látott szőlő és borgazdálkodás radikálisan megváltoztatta a szemléletünket, egyértelmű volt, így akarunk mi is otthon bort készíteni. Ha a németek megtudják csinálni, akkor mi is képesek vagyunk rá – gondoltuk. Csakhogy édesapánkat is meg kellett minderről győzni és rávenni, térjünk át a Magyarországon akkor még szinte teljesen ismeretlen reduktív technológiára. Nem mondom, hogy egyszerű volt, sőt akadtak sértődések is, de ezek ma már csak jópofa anekdoták – mondja Söptei Zsolt, aki időközben már egyedül viszi a borászatot, testvére Róbert pedig a kifinomult, sajátos ízeket kínáló, a balatoni vendéglátást újragondoló éttermet.

Bár a Söptei Pincészet rendre jól szerepel a borversenyeken, tavaly a világ egyik legelismertebb szakmai rendezvényéről, a Challenge International du Vin-ről, három díjat is elhoztak, a borász szerint nem ez a lényeg.
Persze nagy öröm, hogy a 2015 évjáratú Hangulat fantázia névre hallgató száraz sárga muskotály aranyérmes lett, míg a pinot blanc-ból, szürkebarátból, chardonnay-ból összeházasított Harmónia, és a 2013-as Kései Sárga muskotály ezüstérmet kapott, de ezek prémium borok.
– Korábban úgy gondolkodtam, hogy csak prémium borokat készítünk, de beláttam, ez járhatatlan út. Látni kell, hogy a fogyasztók nemcsak a kiemelt, nagy borokra vevők, sőt a könnyedebb, gyümölcsös borok igen népszerűek.

  • Képgaléria

A vinotékában hét fajta bort lehet kóstolni, az egyes fajtákból persze különböző évjáratok is kaphatók. Többségben vannak a száraz fehérborok, de a rozé, a vörösbor, a híres kései szüretelésű sárga muskotály és a már említett díjnyertes borok sem hiányoznak a kínálatból.
Előzetes bejelentkezés alapján tartják a borkóstolókat, de komplett borvacsorákat is rendeznek, amelyeken természetesen a testvér gondoskodik a gasztronómiai élvezetekről, ami nem rossz ómen, hiszen a Söptei étterem benne van a balatoni top 10 között.
Ha igény van rá, bemutatják a borkészítés technológiai folyamatát is, hiszen a pince fölött egy palackozó műhely található.

A Pécselyi-medencében lévő Vekenye – dűlőből szürkebarátot, chardonnay-t, sárga muskotályt, pinot blanct, kékfrankost és merlot-t, míg Csopakról az olaszrizlinget szüretelik be. Jelenleg öt hektáron gazdálkodnak, évente 25-30 ezer palack bort készítenek. Zsolt hosszan magyarázza, hogy gondosan megválogatott, érett alapanyagból szeretik készíteni a boraikat, 20-21 mustfokkal szüretelik a szőlőt, átlagosan kétkilós terheléssel dolgoznak, azaz egy tőkéről két palack bor származik.
– Magas beltartalmú, hosszú ízvilágú, gyümölcsös, üde, fiatalos bor a miénk. Úgy gondolom, jó úton járunk, elég ismertek a boraink, bennük van a húsz év tapasztalata, de az a cél, hogy szélesebb körben is megismerjenek minket. Hamarosan új szőlőterületeink lesznek a Balatonfüred-Csopak borvidéken, évente százezer palack bor lesz a cél. Az idei szezonra elkészül a Vinotéka mellett egy borterasz is, ahol hangulatos térben lehet majd poharazni. Hosszabb távon pedig egy borközpont az álmom, a tervek már készen vannak. Egy komolyabb megpróbáltatás és az abból való felépülés megváltoztatta a gondolkodásomat, azóta csak olyat teszek, amiben örömömet lelem – mondja Söptei Zsolt.

[bs-white-space desktop-ws=”20″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]

Söptei Pincészet és Vinotéka
Csopak, Venyige utca 1.
Nyitva egész évben a hét minden napján 9-17 óra között, hétfő és vasárnap kivételével.
Bejelentkezés: 30-520-8381
Aki hivatkozik erre a cikkre a vinotékában, az hat palack bor vásárlása esetén egy szőlőmag őrleményt kap ajándékba.

(x)

[bs-white-space desktop-ws=”36″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]

Ha nem akar lemaradni Balatonfüred legfontosabb híreiről, programjairól, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004