Oldal kiválasztása

Mire van pénz és mire van ötlet? – Turisztikai évadnyitó

Szerző: | 2018-02-22.

Milyen irányba haladjon a város turisztikai kínálata? Mire van pénz és mire van használható ötlet? Mit kezd a város a mintegy tízmilliárdnyi fejlesztési pénzzel? Melyek a város erősségei és gyenge pontjai? Évadnyitót rendezett a helyi turisztikai egyesület, amelyre a turisztikai vállalkozások képviselőit, és minden együttműködésre nyitott érdeklődőt vártak.

Mintegy tízmilliárd forint pályázati támogatást nyert el a város, a beruházások java egy éven belül megvalósul. A jelentős fejlesztések mellett új turisztikai stratégia megvalósításához is kapott támogatást Balatonfüred.
Az elmúlt évben markánsan, több mint 11 százalékkal nőtt a Balatonfüreden eltöltött vendégéjszakák száma, ezzel elérte a hétszázezres határt. A vendéglátóhelyek forgalma is dinamikus fejlődést mutat, az elmúlt tíz évben 70 százalékkal nőtt a kereslet, ráadásul a szolgáltatók a következő években további 30-40 százalékos növekedésre számítanak.

– Ez a tízmilliárd forint, amit a város fejlesztésére költhetünk hatalmas összeg. Nagy feladat előtt állunk, nehéz év lesz az idei, hiszen szűk idő áll rendelkezésünkre, hogy megvalósítsuk a fejlesztéseket. Fontos turisztikai beruházások következnek, a mélygarázs fölötti rész rendezésétől, a Brázay strand területén egy új partszakasz megnyitásán át, az Esterházy kastély rehabilitációjáig illetve a Lóczy-barlang látogatóközpontjának kialakításáig. Nagyon lényeges azonban rögzítenünk, hogy kizárólag a turizmusból nem tud megélni Balatonfüred. Nem tehetjük meg, hogy csak erre az egyetlen ágazatra támaszkodunk – fogalmazott Bóka István polgármester.

A megnyert pályázatok mellett a további tervekről is beszélt a városvezető. Napirenden van a Germering utcai csomópont közlekedésének megoldása, új kerékpárutak kialakítása illetve a Tihany-Balatonfüred közötti bringaút felújítása.
Szintén napirenden van a Huray utcai egykori piac területén egy 400 férőhelyes multifunkcionális rendezvényterem megépítése, egy idősek otthona és egy tematikus élménypark létrehozása illetve a Forrás park öthektáros területén egy sportturisztikai centrum kialakítása. Ezekre a tervekre részben már megtalálta a pályázati forrást a város, részben viszont még a testületnek kell döntenie az esetleges megvalósításukról.

– Fontosnak tartom a füredi szálláshelyek megújítását is. Erre most lehetőséget ad a Kisfaludy program, az lenne a cél, hogy mindenféle szállás kategóriában legyenek fejlesztések. Bízom benne, hogy a helyi vállalkozókat sikerül bevonni a munkába, hiszen önmagában az önkormányzat nem tud sikeres lenni, kellenek a vállalkozók, a civil szervezetek is a város turisztikai ágazatának és kínálatának fejlesztéséhez – vélekedett Bóka István.

A Magyar Turisztikai Ügynökség már elkészítette a Balaton fejlesztési stratégiáját, ezt kell tartalommal megtöltenie a helyi turisztikai egyesületeknek. Két éves vegetálás után van újra lehetősége a füredi turisztikai egyesületnek arra, hogy tovább gondolja a város turisztikai kínálatát.

Kulturális turizmus minőségi programokkal, bor és gasztronómia, aktív turizmus és konferenciák – mindez egész évben, hiszen a Balaton nemcsak egy szezonra szól. Íme, Balatonfüred turisztikai jövőképe.

– Ismerjük az erősségeinket és a problémáinkat, ebből kell meghatároznunk, milyen irányba fejlődjön a kínálat, milyen programokkal, rendezvényekkel lehetne vonzóbbá tenni a várost. Az nem kérdés, hogy fejlődnünk kell, hiszen a turizmus az ország húzóágazata. Meggyőződésem, hogy Balatonfürednek élményt kell kínálnia, mindezt minőségi szolgáltatásokkal – mondta előadásában Böröcz István a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke.

A helyi turisztikai vállalkozók előtt tartott beszámolójában az elnök hangsúlyozta: erősíteni szeretnék a családbarát kínálatot, bővíteni az aktív kikapcsolódási lehetőségeket, és fejleszteni az egészségturizmust. Új látványosságok kellenek, a reformkori városrészből ki kell csalogatni a látogatókat, és szükség van egy késő őszi gasztronómiai fesztiválra.

– Alap probléma a városban a parkolás és a közlekedés, reményeink szerint ebben is lesz majd előrelépés. Mi egy civil szervezet vagyunk, nagy öröm, hogy lehetőséget kaptunk arra, hogy átgondoljuk a város turisztikai kínálatát. Sokat remélek az önkormányzattal illetve a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft-vel kötött együttműködéstől – mondta Böröcz István.

A Margaréta Hotelben hagyományteremtő céllal megtartott évadnyitó eseményen átadták „Az év turisztikai vállalkozója Balatonfüreden” szakmai díjat is.
Hét jelöltre lehetett leadni a voksokat interneten illetve a rendezvény helyszínén. Az elsőként meghirdetett díjat, a szavazatok alapján Dobai András, a Kredenc Borbisztró tulajdonosa vehette át.

Dobai András, a közkedvelt kulthely, a Kredenc tulajdonosa

[bs-white-space desktop-ws=”34″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]

Ha nem akar lemaradni Balatonfüred legfontosabb híreiről, programjairól, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004