Oldal kiválasztása

„A romantikus oldalról közelítek”

Szerző: | 2018-03-01.

A Kredenc a város első kulthelye. Ízléstől függetlenül egy igazodási pont, ami kétségkívül elválaszthatatlan tulajdonosától, Dobai Andrástól. Amolyan megmondó ember, akit ennek ellenére a vendéglátásban ritkán tapasztalható általános rokonszenv övez. Tagadhatatlanul bohém alkat, a sármos fajtából, de azért mindenbe belecsempész némi tudatosságot is. Észnél van.

Birtokában van annak a szemfényvesztésnek, ami miatt a betérő azonnal otthon érzi magát a borbisztrójában, amolyan törzsvendégnek, akinek ráadásul a tulajdonos a haverja is. Azt a hatást kelti, hogy tulajdonképpen egy outsider, aki éppen ebből kovácsol erényt és szimpátiát, holott egy ízig-vérig vendéglátóssal van dolgunk.

Kiugrott zenész, a Brains zenekar egykori MC-je, de végigjárta a vendéglátó szakma szamárlétráját.

Évek óta tolja, hogy Füred szubmediterrán város. Gerilla munkájának köszönhetően most már a Blaha utca nyaranként a kirakatutcából hangulatos sétáló térré avanzsált. Azt mondja, az alter borbisztró helyett ma egy klasszikus meleg konyhás üzletet nyitna inkább. Meg azt is mondja, hogy a korabeli lehetőségeivel ma már nem tudna labdába rúgni Füreden.
Szeret beszélni, mindenről megvan a véleménye. Mi meg igyekeztünk ezt kihasználni.

[bs-white-space desktop-ws=”32″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]

„A Kredenc egy fárasztó műfaj, amolyan one man show. Oda kell figyelnem arra, hogy ne koptassam el magam. Magas fordulatszámon pörgünk, ami szétszedheti a magánéletet és az ember személyiségét is. Jó lenne kicsit hátrébb lépni a sztoriból, mert ez hosszútávon nehezen fenntartható. A Kredencben nyolc éve pincér, beszerző, ha úgy adódik takarító és mosogató vagyok, marketinges és ceremóniamester egyben. Ez így jópofa, de fárasztó. Az igazán jó üzlet lehetővé teszi, hogy ebből a mókuskerékből kiszállj. Nekem még ez nem sikerült, de ez a törekvésem. Megtartani a kreativitásomat és az üzemeltetésnek azt a részét, ahol a tulajdonosi szemlélet fontos. Ugyanakkor látva, mekkora a munkaerőhiány, könnyen lehet, hogy itt is olasz és osztrák mintára a családi vállalkozásoknak lesz igazán jövőjük. Ez nem is áll távol tőlem, de ki kell várnom még vagy tíz évet, amíg a lányom, a fiam beszáll segíteni.”

Fotók: Szabó Miklós

[bs-white-space desktop-ws=”28″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]

A KEZDETEKRŐL

„A kilencvenes években a Sziget fesztiválon volt az első szárnypróbálgatásom, ott találkoztam először az alternatívabb vendéglátással és szembesültem azzal, mekkora igény van erre. Akkoriban Budapest belvárosában dolgoztam, szép, elegáns étteremben, magyar vendéget csak ritkán láttam. A segédpincértől az éttermi vezetőig minden voltam, megtanultam a szakmát. Amikor ideérkeztem családommal Balatonfüredre, ahogy azt kell, úgy gondoltam, mindent tudok a vendéglátásról. Egyet nem tudtam, hogy a Balatonnál pont nem úgy működik a történet. A szezonalitást meg kell tapasztalni a bőrödön. Hektikus és kiszámíthatatlan minden, a legnagyobb rendezőelv az időjárás és ráadásul a trendek jönnek, mennek. Ma is tanulom ezt. Tudatosan elhatároltam magam például a hamburgertől, nem árultam, mert egy túlpörgetett marketing fogásnak tartottam. Tavaly aztán egyik alkalmazottam a pisztrángos szendvicsünket egy óvatlan pillanatban pisztrángos burgerként írta ki a táblára. Ez pontosan tízszeres eladást hozott. Na, akkor leültem és átértékeltem. Jófej és eredeti vagy András, de vannak helyzetek, amikor változtatni kell.”

AKNAMUNKA

„Az, hogy hétvégenként a Blaha Lujza utca egy könnyed, kávéházi hangulatot árasztó sétáló utca lett a mi aknamunkánk eredménye. Elmondtam ezerszer, hogy új közösségi tereket kell megnyitni a turistáknak, mert különben csak egy túlhájpolt hely lesz a város. Adott egy historikus környezet, a nemzetközi példa azt mutatja, hogy ha ezt megtöltöd ízlésesen könnyed gasztronómiai, kulturális kínálattal, akkor az mindenki örömére működik. Büszke vagyok rá, hogy indikátora voltam ennek, ma már a Blaha utca péntek, szombatonként egy turisztikai attrakció, úgy hogy nem vált a tömegturizmus áldozatává, megmaradt az élhető, kisvárosi attitűd. „

[bs-white-space desktop-ws=”28″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]

ÉRZELMI ALAPON

„2010-ben nyitottam a Kredencet, ami a mai tempóhoz képest igen lassan indult be. Szerencsém volt, meg aztán más volt akkor a város, azóta Füred trendibb lett. Akkoriban már működött itt pár minőségi, klasszikus vendéglátóhely, de újhullámos helyként valóban mi voltunk az első fecskék. Sokkal kisebb volt még a kínálat, a vendégek elnézőbbek voltak, nekem is elnéztek néhány hendikepes helyzetet. Megalkuvás nélkül megtaláltuk ezt a helyet a Blaha utcában, itt minden együtt volt, amire vágytunk. A romantikus oldalról közelítettünk ehhez a történethez, én tényleg egy szerethető, jó helyet akartam nyitni, amiből megél a család.”

KISZALADNI AUSZTRIÁBA

„Két év után volt értelmezhető forgalmunk, és csak most egy-két éve mondhatom azt, hogy üzletileg is sikeres a Kredenc. Addig csak érzelmileg volt értelmezhető. Ha nem lennék ilyen makacs, akkor 2011-ben el kellett volna engednem ezt, és kiszaladni Ausztriába vendéglátózni. Kitartottam, végig- toltam ezt a vergődést. Az úttörőmunkát mindig el kell valakinek végezni, ezek ráadásul rendre az ilyen magamfajták. A profi, komoly tőkével rendelkező, nagy szolgáltatók mindig a már felfutott helyekre jönnek, aztán látva az igényeket, körzővel-vonalzóval összerakják az üzletüket. Ezt láthatjuk már itt Füreden is. De ebben nincs semmi pejoratív, lehet szeretni ezt a fajta vendéglátóhelyet, meg a kis üzletet is. Mindegyik lehet jó és mindegyikre van igény. A fogyasztók pedig érzelmi alapon döntenek.”

[bs-white-space desktop-ws=”28″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]

FÜREDRŐL

„A vendégek itt vannak Füreden, ezzel nincs baj. Adott egy jó kulissza, aki korrekt szolgáltatást nyújt, az itt sikeres lehet. De sok a buktató és a nehézség. Nagy munkaerőhiány van, aki nem tudja elérni, hogy fix személyzete legyen, az kényszerpályára kerül. Meg kell becsülni, korrektül meg kell fizetni az alkalmazottakat, aki nem így tesz, nagy kárt csinál az egész balatoni turizmusnak. Sok minden elhangzik Füreddel kapcsolatban, az biztos, hogy a sokszínűséget meg kell tartanunk. Nem szabad egyformává válni az üzleteknek kínálatukban és hangulatukban sem. Most lehet trendi étterembe, szórakozóhelyre menni, de van lehetőség kockásterítős kiskocsmára is. Népszerű a város, a polgári nyaralóhelyből egy kiemelt turisztikai attrakcióvá vált Balatonfüred, ennek persze vannak jó és árnyoldalai is. Mi végigkísértük a város fejlődését, nyitottnak kell lenni a változásra, ezek törvényszerűek, nem lehet bezárkóznunk.”

[bs-white-space desktop-ws=”34″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]

A Kredenc Borbisztró családi vállalkozás, a tulajdonos házaspár, Dobai András és felesége régi vágyának megtestesülése. 2010-ben Budapestről a Balaton partjára költözve nyitották meg a bisztró, ahol a borokon és mediterrán harapnivalókon kívül koncertekkel is várják a vendégeket. 2016-ban a bisztró mellett megnyitották a Hello Tourist-ot.
Dobai András a napokban vehette át az elsőként meghirdetett Az év turisztikai vállalkozója Balatonfüreden” szakmai díjat.

Ha nem akar lemaradni Balatonfüred legfontosabb híreiről, programjairól, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004