Füred Dixieland évadnyitó koncert

Kibővített repertoár, új feldolgozások és műfajok, meglepetések és persze jó hangulat– ezt ígéri a zenekar az évadnyitó, jótékonysági koncertjére. A Benkó Sándor és Louis Armstrong zenei örökségét tovább vivő együttes Szulák Andreával és Bebével kiegészülve, március 23-án ad koncertet a városban. Az egy éve alakult zenekar vezetőjével, Dervalics Róberttel beszélgettünk.

– Óriási megtiszteltetés, hogy Szulák Andrea fellép velünk, hiszen a rendkívüli hangja mellett egy hiteles előadó is. Andreával korábban már többször zenéltem együtt, nagyon muzikális énekes, szinte minden műfajban otthon van, biztos vagyok benne, hogy újra egy jót swingelünk. Készülünk meglepetésekkel is, például egy szál zongora kíséretében énekel majd egy híres jazzt. Bebe, a Back to Black énekese révén pedig új műfajokba kóstolunk bele, lesz blues és Michael Bublé dalokat is megszólaltatunk.

– Meddig lehet tágítani a dixieland határait?
– Megyünk tovább azon az úton, amin elindultunk. A Benkói örökség, Luis Armstrong fontos a zenekarnak, tőlük természetesen elhangzanak szerzemények az évadnyitó koncerten. De bővítjük a repertoárt, ezért kihasználva, hogy a zenekarban két nagyszerű hangszerelő is van, a dixieland és swing standerdek mellett, kicsit modernebb, saját hangszerelésű dalokat is játszunk majd. Caro Emerald, Mahalia Jackson, Miles Davies, Ray Charles – csak néhányan, akiket megidézünk illetve a 20-as, 30-as évek néhány magyar régi slágerét is eljátsszuk új felfogásban. És persze megszólalnak a keresztény identitású gospel és dixieland énekek is.
Sok új dal lesz, nem titkolt cél, hogy frissítsük a műsorunkat annak érdekében, hogy a fiatalokat is meg tudjuk szólítani.

– A zenekar az elmúlt évben több mint húsz koncertet adott, idén Falusi Mariannal együtt többször is színpadra léptek. Bővül a repertoár és egyre több a fellépés. Előbb-utóbb lesznek saját szerzemények is?
– Ella Fitzgerald és Luis Armstrong újra egy színpadon – ez lesz a Falusi Mariannal közös turnénk címe. Készülünk arra, hogy saját dalokat is előadjunk. Van pár szerzeményem, némelyiket itt-ott kisebb klubokban már el is játszottuk. A mai kornak megfelelő, de a tradíciókhoz ragaszkodó dalok ezek, magyarul éneklem őket. Egyedülálló lenne ez, mert ebben a műfajban a zenekarok szinte kivétel nélkül adaptációkat játszanak.

– Tavaly a debütáló koncert bevételét jótékonysági célra ajánlotta fel a zenekar, idén is így lesz. Honnan ez az elkötelezettség?
– Igen, a koncert teljes bevételét felajánljuk a Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórház Bébi Koraszülött Mentő Alapítványa illetve a balatonfüredi általános iskolák napközis tábora részére. Szívből jövő indíttatás ez, mindig fontos volt nekünk, hogy lehetőségeinkhez mérten segítsük a rászorulókat. Bízom benne, hogy jó példával szolgálunk és hagyományt teremtünk ezzel.

A Füred Dixieland Band március 23-án ad koncertet az Anna Grand Hotelben.

Címlap fotó: Tóth Attila

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.