Oldal kiválasztása

Műemléki épület és temető újulhat meg

Szerző: | 2018-03-29.

Pályázati pénzből felújítanák a Lóczy Lajos utca 101. és 103. szám alatt található műemléki védelem alatt álló parasztházat illetve rehabilitálnák az egykori Papsoka területén lévő volt zsidó temetőt. Mindkét beruházás szervesen kapcsolódna a településrészek fejlesztéséhez.

Arács központjában álló úgynevezett Békesi házat a Népi építészeti emlékek helyreállítása című pályázat keretében hoznák rendbe. Az épület egyik részében tájházat, másik felében pedig közösségi teret alakítanának ki. A tervek szerint az ingatlan udvara szabadon átjárható lenne, szerves részét képezné az Aranyhíd-sétány és az Arácsi Népház közötti sétaútnak.

A jelenleg lakatlanul álló ingatlant a gyalogos közlekedés észak-déli megnyitása érdekében vásárolta meg még évekkel ezelőtt az önkormányzat. A beruházás a műemléki épület megóvása mellett hozzájárulna az arácsi településrész városképi megújításához is.

20 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető a Népi Építészeti Program keretében, amelynek célja, a veszélyeztetett népi építészeti örökség, a népi műemlékek megóvása, megőrzése, fenntartása.
Sikeres pályázat esetén az önkormányzat 20 millió forint önrészt biztosít a 40 millió forintos beruházáshoz – döntöttek a képviselők.

A képviselő-testület szintén támogatja a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványnak a magyarországi zsidó sírkertek rekonstrukciója és védelmének érdekében kiírt pályázaton való indulást.

Elnyert pályázat esetén az önkormányzat az egykori Papsoka területén lévő volt zsidó temető zöld felületének karbantartását, a megdőlt sírok felállítását, a Holokauszt emlékmű előtti tér rendbetételét, valamint a megdőlt kerítésrészek visszaépítését végezné el.

A pályázat célja az európai kulturális örökség részét képező, Magyarország területén található, jelenleg gondozatlan, elenyészőben lévő zsidó sírkertek, sírhelyek rekonstrukciója, továbbá a kulturális örökség megismerésében, megőrzésében való minél szélesebb társadalmi részvétel ösztönzése. A program keretében maximum 20 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A fejlesztés jól illeszkedne a Papsoka település egykori területén jelenleg is folyó rehabilitációs tevékenységhez – hangzott el a testületi ülésen.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004