Oldal kiválasztása

Megújul a város – Új településközpont létesül

Szerző: | 2018-04-04.

900 milliós uniós támogatás révén megvalósulhat a felső városrész rehabilitációja. A Zöld város program keretében két helyszínen, összesen 1,6 hektáros területen indulhat el a fejlesztés, amely egy hosszútávú városfejlesztési koncepció első üteme.

A program keretében rehabilitálják a lakótelep tövében a kerékpárút melletti közel egyhektáros zöld területet, többféle igényt kielégítő parkot hoznak létre, különböző korosztályok számára sportolási, játszási, és pihenési lehetőséggel.
Megújul a Fehér templom és az Evangélikus templom közötti városrész is, itt teljesen felújítják az önkormányzati tulajdonban lévő régi épületeket, rendezik a csapadékvíz elvezetést, a közvilágítást, új parkolókat építenek. Új, nyitott terek létesülnek és újabb zöld területeket alakítanak ki. Megújul a Kossuth utca Alsó köz és Segesdi utca közötti teljes szakasza, itt egy 300 négyzetméteres szolgáltató épület kap majd helyet, felette közösségi térrel.
Ez a rész már egy 1785-ös térképen is felismerhető, mint a település magja. A történelmileg kialakult településközpont az elmúlt évtizedekben veszített jelentőségéből, a fejlesztés újra élesztené a kisvárosi központot.

– Nagy lehetőséghez jutottunk az elnyert pályázat révén, a beruházás megvalósulása után a városrész jobb életminőséget nyújt majd a Füredieknek. Több ingatlant már megvásárolt az önkormányzat az érintett területen, de még vannak olyan magánterületek, amiket vásárlással vagy kisajátítással szeretnénk megszerezni. Egy kisvárosi településközpontot alakítunk ki, egyidejűleg közösségi és üzleti funkciót kapnak majd a felújított épületek, több háznak megtörténik a külső-belső felújítása, néhány épületet lebontunk. Igényes térburkolatokat és közvilágítást építünk ki – fogalmazott Bóka István polgármester, aki a balatonfured.hu kérdésére elmondta: a beruházás várhatóan jövő év elején indul el.

– Új mérföldkőhöz érkeztünk, a Zöld város program megvalósítása egy új kezdet lehet. Balatonfüred turisztikai fejlesztése az elmúlt években országos elismerést váltott ki, ez a beruházás viszont azoknak a helyi lakosoknak is kedvez, akik nem a turisztikából élnek. A felső városrészben kialakul egy új központ, olyan közösségi tér, amilyen még nincs a városban –  vélekedett Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője, a Kossuth utcán tartott sajtótájékoztatón.

Beruházás teljes összege közel egymilliárd forint lesz, ehhez 870 millió forint uniós támogatást nyert a város.
A program egy hosszútávú városfejlesztési koncepció első üteme, a cél az, hogy 2025-re további öt százalékkal nőjön a felső városrészben a zöld felület aránya.

Ha nem akar lemaradni Balatonfüred fontosabb híreiről, programjairól, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004