3 milliárd a világörökségi helyszínekre

Műemlék épületek, közterületek újulnak meg, látogatóközpontok és interaktív kiállítások nyílnak. A fejlesztés a Balaton-felvidék ezeréves múltjának történelmi, természeti és szellemi emlékeire alapozott, a mai trendeknek megfelelő élményturisztikai kínálat megvalósítását tervezi.

A „Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökségi várományos helyszín turisztikai célú fejlesztése” című projekt keretében, 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. és konzorciumi partnerei a Széchenyi 2020 programból. A projekt célja a világörökség-várományos helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakciók kialakítása.

Balatonfüreden az Esterházy-kastély rehabilitációja valósul meg. 770 millió forintból újul meg a reformkori városrész legrégebbi műemlék épülete, a jelenleg rossz állapotban, üresen álló, egykori kastély. A kétemeletes műemlék épület 1782-ben épült barokk ízlésben. A fürdőtelep legmagasabb pontján álló nyaralóház volt az első igényesebb magánépület a reformkori városrészben.

A tervek szerint a kastély rehabilitációja már idén ősszel elkezdődik. Felújítják a műemléki épületet és annak kertjét is. Az épületben nyaralástörténeti látogatóközpontot alakítanak ki. Kiállító tér is létesül, itt Balatonfüred történetét bemutató tárlat nyílik, valamint itt kap helyet a Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökségi helyszíneit feltáró modern tárlat is.
A felújítás után az épület egész évben várja majd a látogatókat.

Az elnyert támogatás révén a badacsonytomaji Kisfaludy út élménysétánnyá alakul. Interaktív borászati kiállítással bővül a Folly Arborétum, és megújul a szigligeti vár is. Hévízen a Festetics sétányt egyedi térrendezése nyomán látogatótérként hasznosíthatja majd a város. A projekt további eleme Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemlékének, a Festetics-kastély kapujának felújítása, a kastély turisztikai szolgáltatásainak fejlesztése. Tihanyban a Visszhang-dombon egy tematikus történeti park létesül, a Tihanyi Apátság előtt megújul a fogadó tér és napváró teraszt alakítanak ki, az apátsági pincében élmény alapú interaktív kiállítást terveznek, megtörténik az Uradalmi Magtár komplex fejlesztése. A projekt
részeként mobilalkalmazás is készül, mely a várományos helyszín teljes turisztikai kínálatát tematikusan feldolgozza.

A teljes projekt tervezett befejezése 2020. január 31.

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.