Vitorlát bontottak

A Kishamis fedélzetén felvonták a nemzeti lobogót majd a legénység megkoszorúzta a tavat - ezzel kezdetét vette az idei vitorlázási szezon. Mintegy kétszáz hajóval elrajtolt az évadnyitó verseny.

A Vitorlabontó ünnepség hagyományaihoz hűen idén is a hazai vitorlássport legidősebb, máig vitorlázott legendás hajójáról, a 120 éves elegáns cirkálóról, a Kishamisról koszorúzták meg a Balatont.

Az ünnepség keretében a tavalyi Anna-bál szépe Barna Dorina és Berecz Zsombor Eb-ezüstérmes vitorlázó egy kék szalagot kötött fel a Magyar Vitorlás Szövetség zászlójára, megidézve ezzel az idei Anna-bált és az ötvenedik, jubiláló Kékszalag versenyt, amely ebben az évben  Anna napkor rajtol majd el.

  • Képgaléria

Bóka István, Balatonfüred polgármestere megnyitó beszédében a Balaton egyik legszebb ünnepének nevezte a Vitorlabontót, majd megemlítette: hamarosan jelentős fejlesztés valósulhat meg a városban, hiszen új, 150 férőhelyes vitorláskikötő épül majd a kemping területén.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke hangsúlyozta: ebben az évben öt jelentős, nemzetközi versenyt bonyolítanak le, ezek közül az egyik, a május végén Balatonfüreden rajtoló Dragon Európa-bajnokság lesz.
Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója és Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte az Vitorlás téren egybegyűlteket.
A beszédek után a szezont hivatalosan is megnyitották, majd délben a móló előtti vízfelületen, 200 hajóval elrajtolt az évadnyitó verseny.

Délután hat órakor a Kisfaludy Színpadon lesz a verseny díjkiosztója. Utána este héttől a
Balatonfüred Dixieland Band koncertezik.

Az első balatoni vitorlabontót 1935. június 9-én rendezték. Az ünnepségnek is fontos szerepe volt az akkoriban csak júliusban és augusztusban aktív balatoni idény bővítésében. Ma már jelentősen hosszabb a versenyszezon, hiszen a vitorlás évad március végétől november közepéig tart.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.