Oldal kiválasztása

Rómában emlékeztek meg Hamvas Béláról

Szerző: | 2018-06-04.

Az ötven évvel ezelőtt elhunyt író, filozófusra, a hányatott sorsú szellemóriásra, Hamvas Bélára (1897-1968) emlékeztek május 30-án, a Római Magyar Akadémián. Az évforduló alkalmából két tárlat nyílt és Snétberger Ferenc adott koncertet.

A Római Magyar Akadémia és a balatonfüredi önkormányzat által szervezett esten Cserép László a Hamvas Béla Asztaltársaság titkára, az önkormányzat kulturális osztályának vezetője emlékezett meg Hamvas Béláról.
A hazai irodalom és bölcselet egyik legnagyobb huszadik századi alakjának nevezte Hamvast, aki rendkívüli műveltsége ellenére húsz évet volt kénytelen fizikai munkásként dolgozni. Bár műveit korában agyonhallgatták, soha nem tévedt le egy pillanatra sem saját szellemi útjáról – emlékezett az íróra Cserép László, akinek szavait az akadémia igazgatója, Puskás István tolmácsolta a közönségnek.

  • Képgaléria

Teljesen megtelt az akadémia nagyterme, ami annak is köszönhető, hogy Hamvas nem ismeretlen szerző az irodalmat kedvelő olasz közönség előtt, hiszen több műve is megjelent olaszul: Scientia sacra (1966), Guerra e poesia (1966), La filosofia del vino (1998), Silentium (1999). Prima di Socrate (2008).

Hamvas Béla Fák című műve Claudio Mutti fordításában jelent meg, ebből a kötetből olvasott fel egy részletet Szomráky Béla egyetemi docens, újságíró, fordító, tolmács.

Az est Snétberger Ferenc gitárművész koncertjével zárult. A világhírű művész neve ismert Olaszországban, hiszen több ízben fellépett már híres olasz gitárművészekkel, a 2004-ben alapított triójának egyik tagja szintén olasz, Paolo Vinaccia (dobos), de gyakran adott koncertet a cremonai Jazz fesztiválon, tavaly pedig a velencei La Fenice színházban lépett fel.

Az emlékest keretében két kiállítás is nyílt a Római Magyar Akadémián. Hollán Sándor Barátaink a fák című grafikai tárlatát illetve Szamódy Zsolt Olaf Heroikus Hárs, Koloska – völgy, Balatonfüred című fotókiállítását látogathatják az érdeklődők.

A vernissage-t követően a megjelentek Balaton-felvidéki borkóstolón vehettek részt.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004