Oldal kiválasztása

A gitár azt mondja: I love you

Szerző: | 2018-06-19.

13 év, 32 ország, 2264 fellépő és 1400 diák – számokban kifejezve ez is lehetne a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál mérlege. Ennél azonban jóval többről van szó. Újra itt lesznek a városban a klasszikus gitározás nemzetközi szinten is elismert gitárosai, köztük Paco de Lucia spanyol művészeti tanácsadója és a kilencvenszeres versenygyőztes ukrán virtuóz.

Mindjárt a fesztivál kezdetén, egy olasz virtuóz, Adriano Del Sal koncertje lesz hallható a Kisfaludy Galéria színpadán. Másnap egy spanyol-görög duó lép a Vaszary Galéria színpadára. A következő este június 25-én egy nagyon keresett lengyel klarinét-gitár duót hallhat a közönség. A keddi és szerdai nap koncertjei a fiatalokról szólnak. Június 26-án a Bécsi Forum Gitarre Nemzetközi Gitárverseny 2017-es győztesének, You Wu kína ifjú tehetségének koncertje, majd az Eötvös Zenei Alapítvány támogatta kiemelten tehetséges magyar fiatalok estje következik.
A június 28-án a világ legeredményesebb, több mint kilencvenszeres versenygyőztes Marko Topchii ukrán gitárművész kápráztatja el a közönséget virtuozitásával, merészségével. Június 29-én José Maria Gallardo del Rey spanyol gitárművész ad koncertet, aki igazgatóként és művészeti tanácsadóként segítette Paco de Lucíát.
A fesztivál zárókoncertjén, új helyszínen, a balatonfüredi Evangélikus templomban lép színpadra a fesztivál művészeti vezetője, Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, kamarapartnerével, Kubina Péter bőgőművésszel, valamint fellép a fesztivál gitárzenekara.

A Gitárfesztivált június 23-30. között rendezik a városban. Részletes program itt.

– A program összeállításának vannak tradíciói, ezek a jól ismert, várt programpontok az idén sem fognak hiányozni. Lesz újdonság is, új kottakiállító cég jön Németországból, egy körömspecialista barátom lesz itt Svédországból, a koncertek pedig nagyszerűek lesznek. Színes, virtuóz, elgondolkodtató, időnként fiatalosan merész koncertek lesznek a fesztiválon. Én magam is alig várom, hogy ott ülhessek végre a koncerteken – így Eötvös József..

– Mi a füredi fesztivál specialitása?
– Balatonfüreden talán egy kicsit többet kell gondolnunk a nyaralókra, külső érdeklődőkre, mint egy turisztikailag nem ennyire frekventált városban. Meghívottjaink koncertműsora tükrözi, hogy nem csak a szakmának állítják össze a programjukat, hanem a zeneszerető, de esetleg a gitárzenében nem annyira jártas közönség részére is. 2007-ben és 2008-ban Guinness-rekordot is döntöttünk, ami a város nevével örökre összenőtt: kétszer sikerült a világ leghosszabb koncertjének rekordját szabadtéren megdönteni, először 186 majd 192 órával. Ennek a két évnek a szellemisége itt lebeg a fejünk felett, nincs olyan év, hogy ne kapnánk leveleket, ne kerülne elő egy-egy beszélgetéskor a feledhetetlen emlék.

Az Eötvös Józseffel készített teljes interjú a város kulturális honlapján olvasható.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004