Oldal kiválasztása

Meg kell óvni tavainkat

Szerző: | 2018-06-28.

Európa tavai, köztük a Balaton, fontos gazdasági, társadalmi és természeti értékkel rendelkeznek, mégis nagyon sérülékenyek. Uniós tófejlesztési stratégiára van szükség, megfelelő pénzügyi források biztosítására, és arra, hogy a döntéshozók belássák, a klímaváltozás hatásai ellen minden eszközzel fel kell lépni. Az európai tavak védelméről, a fenntartható fejlődésről tartottak nemzetközi konferenciát Balatonfüreden az Európai Bizottság Környezetvédelmi, Klímaváltozási és Energia Szakbizottsága (ENVE), a Balaton Fejlesztési Tanács, a Miniszterelnökség és az önkormányzat szervezésében.

A konferencia részeként tartott sajtótájékoztatón Bóka István, Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta: a konferenciával szeretnék felhívni a döntéshozók figyelmét a tavak jelentőségére, amelyeknek a szűkebb térségben és globálisan is összetett és jelentős gazdasági, társadalmi és természeti szerepük van. Törekedni kell a tavak fenntartható kezelésére, a feladatok összeghangolására és az uniós szinten közös koncepciókon alapuló intézkedések végrehajtására – tette hozzá.
– Egy uniós tófejlesztési stratégia megalkotását szorgalmazzuk, és szükség van egy közös nyilatkozatra is, amely kijelöli a tavak fejlesztésének irányát illetve az ehhez szükséges kutatásokat illetve pénzügyi forrásokat. A fenntartható fejlődés nagyon fontos, itt a Balatonnál is egy integrált fejlesztési csomagban kell gondolkodnunk – fogalmazott Bóka István, aki nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a város egy ilyen rangos szakbizottsági találkozónak lehetett a helyszíne.

Walter Rast, a Nemzetközi Tókörnyezeti Bizottság Alapítvány Tudományos Bizottságának elnöke kiemelte: világszerte nagyon hasonló problémákkal kell szembe néznünk, a tavaink és vízkészletünk szennyezettsége nagy, amelyet gyakran a mezőgazdasági szerek okoznak. Sok, egymástól eltérő klíma-modellt ismerünk, igazából nem tudjuk, hogy a jövőben mire számíthatunk, de az majdnem biztos, hogy több féket, gátat kell alkalmaznunk a rendszerben, hogy megóvhassuk a Föld édesvízkészletét.

– Végre kell hajtani a kitűzött globális célokat lokálisan is. A legkisebb településeken, helyi szinten kell biztosítani, hogy az unió klímavédelmi vállalásainak legalább 70 százaléka érvényesüljön a következő években. Ebben a polgármestereknek, önkormányzatoknak nagy szerepe lesz. Változtatnunk kell, mert a környezetünk épségéről van szó – fogalmazott a sajtótájékoztatón Cor Lamers, az Európai Bizottság Környezetvédelmi, Klímaváltozási és Energia Szakbizottsága elnöke, aki hangsúlyozta: a tavak erősen ki vannak téve a környezeti változásoknak, különösen pedig a globális éghajlatváltozás hatásainak.

A Füred Hotelben rendezett konferencia célja, hogy felhívja a politikai döntéshozók figyelmét az európai tavak jelentőségére, azok gazdasági és természeti potenciáljára, melyeket fenntartható módon meg kell őrizni. A rendezvény további stratégiai célja az, hogy sikeresen kombinálja a politikai döntéshozatali folyamatokat a pénzügyi erőforrások, a tudás és a technológia kínálta megoldásokkal.
A konferencián bemutatott, az európai gyakorlatban bevált megoldások segítik az első lépések megtételét a meglévő problémák és közös fellépési lehetőségek feltárása felé.

A konferencián mások mellett részt vett Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára és László Tibor Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára is.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004