Oldal kiválasztása

Svájci győzelem a Kékszalagon

Szerző: | 2018-07-26.

A svájci Safram katamarán, Christophe Peclard kormányos vezetésével ért elsőként a célba, 12 óra negyven perces idővel. A tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas vezette Prevital másodikként futott be a nagydíjon. A verseny rekordját tartó Fifty-Fifty, Józsa Mártonnal harmadikként teljesítette a távot.

Minden eddiginél több, 682 hajó nevezett az idei versenyre. A vitorlások Balatonkenese, Siófok és Keszthely érintésével több mint 150 kilométert megtéve érkeztek vissza Balatonfüredre.

Nagy melegben, és kicsi szélben zajlott a verseny, így a gyors katamaránok sem tudták még megközelíteni sem a verseny rekordját.
A Safram a verseny kétharmadában az élen haladt, magabiztosan vezetve az őt követő Litkey Farkas irányította Prevital előtt. A két vezető hajó nagyon elhúzott a mezőnytől.

A Safram kormányosa, Christophe Peclard. A legénység tagjai: Rodolphe Gautir, Fabien Froesch, Fabian Racloz KF, Nils Palmieri, Antoine Lauriot Prerost.

A Litkey Farkas kormányozta Prevital legénysége: Bartos Zoltán, Lovas Zsolt, Lepp Gyula, Tóth Róbert, Oroszlán Gábor.

Az 50. Kékszalag Erste Nagydíjon a rekordszámú indulóból végül 541 hajó futott be a célba, ami 79 százalékos befutási arányt jelent. Azaz 10-ből 8 hajó végigment a több mint 150 kilométeres távon.

A jubileumi versenyen számos kategóriában osztanak ki díjakat. Az abszolút értékelésben az első helyen végző csapat elnyeri a Herendi Porcelánmanufaktúrában készített díszes kupát, és minden hajóosztály helyezettjeit is díjazzák.

A klasszikus osztályok legeredményesebb hajója, a legjobban navigáló hajó csapata, valamint a legidősebb és legfiatalabb versenyző is díjat kap. Az 1940-ben és 1942-ben rendezett Kékszalagon a győztes hajó kormányosáról, Gordon Evelynről elnevezett különdíjban részesül az abszolút értékelésben legeredményesebb női kormányos is.

Holczhauser András a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára úgy fogalmazott: reméli a Kékszalag hozzájárul ahhoz, hogy a vitorlázás igazi tömegsporttá váljon Magyarországon. Azt is nagyon fontosnak tartja a szövetség, hogy a Balaton és a többi magyarországi tó belföldi és nemzetközi szempontból is még meghatározóbb turisztikai és vitorlásturisztikai célpont legyen.

Balatonfüred, 2018. július 26.
Az 50. Kékszalag Erste Nagydíj tókerülõ vitorlásverseny mezõnye a rajt után Balatonfüred közelében 2018. július 26-án.
MTI Fotó: Jánossy Gergely

Fotók: Cserta Gábor, Szántó Áron

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004