Megtöltik a Balatont

110 centiméterről 120-ra emelnék a Balaton nyári vízszintjét. A Veszprém Megyei Kormányhivatal megadta az engedélyt, a határozat még nem jogerős – értesült az MTI. A tó nyári vízszintjének megemelése már 2016-ban megkezdődött kísérleti jelleggel, és azóta is tart.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan napirenden volt, miként lehetne megoldani a Balaton vízpótlását. A vízhozamot csak úgy lehet emelni, ha más vízgyűjtő területről átvezetik a vizet a tóba. Az utóbbi időszakban azonban – a szélsőséges csapadékhiány miatt – jelentősen romlott a Balaton helyzete, így egyetlen megoldás maradt: magában a tóban tárolnak vizet, vagyis megemelik az üzemvízszintet.

Ezzel a módszerrel azonban veszélybe kerülhetnek a nádasok: a vízszintemelkedés miatt egyrészt visszaszorulhat, másrészt viszont új helyeken jelenhet meg a növényzet. A Kis-Balaton vízének magassága a téli időszakban alacsonyabb lenne, így a Balatonból visszafolyna a víz a tóba, ennek kiküszöbölése érdekében télen alacsonyabb üzemvízszintet állítanának be.

A tíz centiméteres vízszintemelés eredményeként a tóban lévő víz mennyisége körülbelül 60 millió köbméterrel nő, ami az eddigieknél tágabb lehetőséget jelent a vízkészlet-gazdálkodásban – áll a határozatban, amely szerint ütemtervet kell készíteni a hatáscsökkentő intézkedésekről, ami főként a partvédő műveket, a parti területek csapadékvíz-elvezető rendszereit, valamint a Sió-zsilip és a Sió-csatorna vízszállító képességét érinti.

A szakhatóságok és önkormányzatok álláspontját is összegző határozatból kiderül az is, hogy a vízszintemelés ugyanakkor nehezíti majd a nádas megújulását, és megoldandó problémákat okoz a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének működtetésében.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.