Békebeli hangulatban

Az átmulatott éjszaka utáni háborgó gyomor megnyugtatása, némi szemlélődés és tűnődés a főúr gondoskodása mellett. Újra gáblit rendeztek Füreden. A Hamvas Béla Asztaltársaság szervezte Kávéházi gáblinak a Borcsa étterem adott helyet. Több fogásos menü, ráérős ízlelgetés és iszogatás a kétségkívül az egyik leginkább szerethető magyar író, Krúdy Gyula szellemiségében.

Volt itt kasszírnő (Magyar Kinga) kimért főúr (Máté P. Gábor) kissé melankolikus bárzongorista (Pingiczer Szilárd) irodalmi idézeteket citáló színművész (Szilágyi Tibor) és persze a történetekre és a villásreggelire éhes vendégek, akik Lukács Róbert baristától kérhették maguknak a gábli elengedhetetlen kellékét, a forró feketekávét.

Varju Viktor séf olykor előlépett a konyhából és megadta az alaphangot a soron következő fogásnak. Volt mit simítani a menün, hiszen első hallásra a szalon kocsonya, a Pethes-féle velős csontos, eperleveles húsleves, a gombás csuszával tálalt mangalicakaraj és végül a diós-málnás Blaha Lujza-torta nem tűnt éppen könnyed délelőtti villásreggelinek.
Persze, aki Krúdy modorában akar étkezni, ráadásul a másnapos gyomor problémáira megoldást kereső gáblira fizet be, annak bizony mindezt még néhány gyógyító sörrel vagy fröccsel le is kell kísérnie – és ezzel minden egyből a helyére is kerül, így együtt már egészen más a gábli.

Hogy megadják a füredi gábli módját, a három órás gasztronómiai kaland közben Saly Noémi író, muzeológus tartotta szóval a vendégeket. Felidézte a korabeli kávéházak világát, ahol a pincérek még aszpirint is adtak a rendelés mellé.
Ebből ízelítő a Füred TV videójában:

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.