Oldal kiválasztása

Füredi lehet az Ország Fája?

Szerző: | 2018-12-04.

A Koloska forrásnál áll az a hatalmas, jellegzetes alakú fűzfa, amely részt vesz az Ország Fája versenyen. Az Arácsért Alapítvány Kuratóriuma nevezi be az országos versenybe az egyedi fát, - mindenki támogatására számítanak.

– Egy rádióműsorban hallattam az Ország Fája versenyről, amelyet idén egy pécsi mandulafa nyert meg, mintegy ötezer szavazattal. Innen jött az ötlet, hogy jövőre induljon a város is ezen a kezdeményezésen, hiszen jó üzenete van. Arra gondoltam, ennyi voksot vagy még egy kicsivel többet, mi is össze tudnánk gyűjteni. Adta magát a Koloska-völgy tisztásán álló terjedelmes fűzfa, úgy gondolom, aki egyszer is látta ezt a fát, soha nem felejti el – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Fabacsovics Zoltán a kuratórium elnök.

Első lépésként a különleges fához kapcsolódó történeteket, gondolatokat várják a kezdeményezők, később fotópályázatot is indítanak. A verseny kiírása szerint a benevezett, közterületeken álló fákról majd csak jövő év nyártól lehet internetes felületeken szavazni, addig viszont össze kell gyűjteni a kiválasztott fához kapcsolódó történeteket.
A versenyben ugyanis a fa kora, szépsége és mérete mellett kiemelt fontossággal bír, hogyha kötődik valamilyen egyedi történet a fához, ami kifejezi, miért fontos a fa jelenléte az adott közösségnek.

Az Arácsért Alapítvány Kuratóriuma a festoiaracs@gmail.com e-mail címre várja a Koloska-völgyi fáról szóló történeteket, üzeneteket, ötleteket. A január 6-ig beérkező levelek szerzői egy-egy 2019-es arácsi naptárt kapnak ajándékba.

Az Ökotárs Alapítvány 2010-ben csatlakozott, az eredetileg Csehországból indult Év Fája verseny ötletéhez. A kezdeményezés a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére igyekszik felhívni a figyelmet.

A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van. A benevezett fák közül szakmai zsűri választja ki azokat, amelyekről végül a közönség online szavazással dönti el melyik legyen az Ország Fája. A győztes fa várhatóan az európai versenyben is indul majd, az Európai Év Fája címért. A nemzetközi versenyen eddig háromszor is magyar fa lett az első.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004