Jó borokat ad a rekord termés

Rekord év volt a tavalyi. Az elmúlt évtized legnagyobb szőlő termését szüretelték a gazdák. Jóízű, kiváló minőségű borok jellemzik majd a balatoni borvidék 2018-as évjáratát – hangzott el Vince-napi borünnepen. Volt olaszrizling kóstoló, vesszőáldás és koncert is.

A helyi turisztikai egyesület, a Balatonfüred-Szőlős Hegyközség és a Rizling Generáció szervezte Vince-napok alkalmából ezúttal is megrendezték a hagyományos úgynevezett origo kóstolót, aminek legfontosabb célja, hogy a borvidék tapasztalati úton, világos elvárások mentén, minőségileg meghatározhassa önmagát.

Az ország egyetlen regionális bor brand-jét, a Balaton Bort adó régióból ezúttal harminc féle olaszrizlinget kóstoltak vakon, közel hetven százalékukat jónak is ítélték, – ezek a borok jó eséllyel pályázhatnak majd a könnyű ám minőségi olaszrizlingeket kínáló Balaton Borok közé.

  • Képgaléria

Az Anna Grand Hotelben rendezett eseményen dr. Májer János a Badacsonyi Kutató Intézet igazgatója értékelte a tavalyi évet, mint hangsúlyozta: a sok csapadékkal és rekord meleggel járó év kedvezett a szőlőknek, mennyiségileg és minőségileg is kiemelkedő évjárat a 2018-as.
– 1901-óta ez volt a legmelegebb év, ennek köszönhetően az elmúlt évtized legnagyobb termését szüretelhették a boros gazdák. Kiváló minőségű, ízes borok várhatók az évjárattól – mondta előadásában.

A szezonnyitónak szánt Vince-nap egész hétvégére kínál programokat, a Kisfaludy Színpad mellé kitelepült borházaknál poharazni is lehet. A fiatal borászok közreműködésével idén is megtartották a vessző-áldást, amelyet a Füred Dixieland koncertje követett.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.