A borkultúra az identitásunk része – Borrendek találkozója

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének harmincéves évfordulóját ünnepelték a városban. A rendezvény egyúttal az első Kárpát-medencei Borrendek Találkozója is volt, amelyen negyvenöt hazai és hét határon túli borrend vett részt. A magyar szőlőfajták és borok világszerte elismertek, a borkultúránk jellegzetes, része az identitásunknak – mondta köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Az Anna Grand Hotelben tartott ünnepségen a borrendek tagjai, térségi borászok, szőlészek, vendéglátó szakemberek és üzletemberek vettek részt, az általuk képviselt mintegy ötven önálló civil szerveződés teljesen lefedi az ország huszonkét borvidékét.

– A borhagyományok életben tartása a nemzeti identitás része. Követnünk kell a szőlő-bor ágazati stratégiát, jól pozicionált közösségi márkákkal kell jelen lenni az exportpiacokon. A szaktárca elkötelezett az ágazat mellett, 2018-2020 között 14 milliárd forint támogatást nyújtunk a szőlő területek gondozására – fogalmazott Gál Péter, az Agrárminisztérium piacszervezési főosztályának vezetője.

Koczor Kálmán, Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere kiemelte: a szövetség tízezer tagot számlál, elsődleges céljuk a szakma hagyományainak megőrzése, emellett az idegenforgalom fejlesztéséért is munkálkodnak.

  • Képgaléria

A rendezvényen elhangzott: a szőlő-bor ágazat több mint negyvenezer embernek nyújt megélhetést az országban. A tavaly megtermelt szőlőből több mint hárommillió hektoliter bor készült, jelentősen több, mint az elmúlt években. Az ágazat fejlődését fent kell tartani, amihez a gazdák szakértelme mellett szükség van állami támogatásra, marketingre, sőt nemzetstratégiára.

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.