Ne veszítsük el a játékos kedvünket

Jótékonysági koncertet ad a Füred Dixieland Band. Az autentikus dixieland-swing zenei örökségét tovább vivő együttes vendége ezúttal Falusi Mariann és Kamarás Iván lesz. Az Ella Fitzgerald hangját idéző, Artisjus-díjas Falusi Mariannt kérdeztük a koncertről és a közös zenélés öröméről.

– Elég nagy a közös repertoárunk a zenekarral, Ella Fitzgerald és Luis Armstrong számait biztos megcsillogtatjuk majd, de szerintem a koncertbe sok más is belefér. 35 évvel ezelőtt a Ki mit tud?-on énekeltem egy Ella Fitzgerald dalt, igyekszem rávenni a zenekart, hogy gyakoroljuk be, lehet ez is megszólal Füreden. Küldtem nekik kottát, de persze én is készülök, gyakorlok. Dervalics Robival szeretek együtt zenélni, mert szinte bármit el tud játszani.

Sokadszorra fogadja el a zenekar meghívását, több közös koncertet adott már Dervalics Róberttel is.

– Dervalics Robi fantasztikus zenész, egy komoly ritkaság. Évekkel ezelőtt meghívott egyszer a zenekar egyik koncertjére vendégfellépőnek, nem ismertem őt korábban. Megrendítő öröm volt számomra látni a zenekar működését, ahogy Robi zenél, ahogy a személyisége átüt a zenén. Amint vége volt a koncertnek egyből szóltam, máskor is szeretnék jönni és próbáljunk új számokat.

– Már nem is vendégművész a zenekarban?

– A vendégművész általában felmegy a színpadra, tessék-lássék elénekel két számot és kész. Ez nem én vagyok. Barátkozni jövök ide, élvezni a közös zenélést. Részese vagyok a produkciónak. Nagyon örülök, hogy folyamatos együttzenélésnek tűnik már ez a kapcsolat a Füred Dixieland-el, örülök, hogy számítanak rám, ez feltölt engem is energiával

Kamarás Iván is fellép a koncerten, aki énekel és gitározik is majd. Zenéltek már együtt?

– Itt lesz Kamarás Iván? Nem is tudtam róla, nagyon boldog vagyok. Gyerek kora óta ismerem Ivánt, Lang Györgyi Pécsett volt színésznő, Iván is pécsi, szüleivel nagyon jó barátok vagyunk, innen a korai ismeretség. Mindig örülök, ha látom, az meg hogy a színpadon is találkozunk, még jobb. Ez nekem is meglepetés.

Akkor a standard számok mellett hallhatunk néhány improvizációt is?

– A jazz érdekes műfaj, szinte adja magát az improvizáció. Az improvizáláshoz azért kell egy alapbizalom a zenészek felé, de leginkább önbizalom. Csak akkor jó az improvizálás, ha van mondanivalód. Nem szabad öncélúvá válnia, kell, legyen funkciója, vigyen előre engem is és a teljes produkciót. A jazz zenének ez a lényege, ettől lesz izgalmas, spontán, ezért szeretjük. Az egész életem egyébként improvizálásban telik, Lang Györgyivel a Pa-Dö-Dö koncerteken is rengeteget improvizáltunk, mindig történik valami új, minden előadás más. Számomra fontos, hogy az ember ne veszítse el a játékos kedvét. A jazz, a színpadi lét, erre nekem kitűnő lehetőséget ad újra és újra.

A Füred Dixieland Band április 18-án, csütörtökön ad koncertet Balatonfüreden az Anna Grand Hotelben. Az est teljes bevételét jótékonysági célokra ajánlották fel. Részletek itt.

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.