Oldal kiválasztása

A kulturális origó

Szerző: | 2019-04-26.

A klasszikus és egyben szenvedélyes írónak állít ismét emléket a város a Jókai Napokkal. A tájhoz, Füredhez erős érzelmekkel kötődő romantikus író szellemiségét több program is megidézi. Ő a mi kulturális origónk – hangzott el Jókai egykori villájának udvarán rendezett ünnepségen.

– Jókai és könyvei nem a múltat jelentik, világa ma is érvényes. Kultuszát évtizedek óta ápoljuk a városban, megkerülhetetlen eligazodási pontunk, ő a kulturális origónk. A Jókai Napok keretén belül évek óta együttműködési megállapodást kötünk egy-egy hazai várossal, keressük a közös értékeket. Ezúttal a Kaposvári Egyetemmel létesítünk partneri kapcsolatot. Reméljük, hogy a reformkorig visszanyúló színházi hagyományaink ezzel újabb lendületet kapnak – fogalmazott Bóka István, polgármester, az író egykori villájának udvarán rendezett hagyományos ünnepségen.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese hangsúlyozta: Jókainak nemcsak az irodalom, de a magyar színház is sokat köszönhet. Olyan hősöket, példaképeket állít elénk, akikkel lehet azonosulni. Szeretjük a történeteit, a meséit, kedveljük az általa megírt nagy szenvedélyeket.

– Komoly vállalás Balatonfüred részéről, hogy fellépési lehetőséget ad a fiatal színészeinknek. Ez nagyon fontos nekünk, hiszen nem csak az a dolgunk, hogy a leendő színészeknek átadjuk a mesterséget, hanem meg kell tanítanunk őket hinni, egyáltalán létezni ebben a világban. Meg kell tanítani őket szolgálni és nem kiszolgálni, ebben a jövő építésben szövetkeztünk Balatonfüreddel – vélekedett Vidnyánszky Attila, aki zárszóul úgy fogalmazott: Jókaival nagyon meg lehet szeretni a magyar embert, Balatonfüreden keresztül pedig nagyon meg lehet szeretni ezt az országot.

  • Képgaléria

Az ünnepség keretében Jókai villájának udvarán aláírták a város és a Kaposvári Egyetem közötti együttműködési megállapodást. A partneri kapcsolat révén, az egyetemen működő Rippl-Rónai Művészeti Kar színművész diákjai évente legalább négy fellépési lehetőséget kapnak Balatonfüreden, ezzel színesítve a város kulturális életét. Az együttműködés célja, hogy az oktatás és kultúra területén hosszú távú, tartalmas partneri kapcsolat jöjjön létre a város és az egyetem között.

A ceremónia Jókai obeliszkjének megkoszorúzásával zárult.

A Jókai Napok rendezvényei folytatódnak. Lesz irodalmi beszélgetés, nyíltvízi felolvasás zenei improvizációkkal, koncert és ezúttal is megrendezik a Jókai-bableves főzőversenyt.

Részletes programok itt.

Idén ezzel még nem ér véget a rendezvény, hiszen május 1-én Jókai Majális várja a családokat. Színház, tánc, koncert és múzeumi alkotófoglalkozások.
Rendhagyó tárlatvezetést tart Rosta Sándor, az egykori Lipták-ház baráti körének tagja a Vaszary Galériában álló Balatoni nyár – Írófényképek című kiállításon, később József Attila versei elevenednek meg az Andaxínház előadásán. Több alkotó foglalkozás közül lehet majd választani, itt lesz például Szoboszlay András animációs filmrendező, grafikus, illusztrátor, aki a rajzolás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Lehet majd sétálni Laborfalvy Rózával az író emlékházában vagy éppen táncolni a Vadvirágok Blues Band koncertjén.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004