Oldal kiválasztása

Klímaváltozás – Sürgős fellépés kell

Szerző: | 2019-05-13.

Már nem maga a klímaváltozás a kérdés, hanem az, hogyan tudjuk kezelni a globális éghajlatváltozás következményeit, milyen megoldássokkal tudjuk orvosolni az ökoszisztéma problémáit. Tenni kell a tavak védelméért is, de egyelőre nincs erre irányuló integrált fejlesztési politika. Az európai tavakat érintő problémákról és a megoldási lehetőségekről tartottak tanácskozást a városban.

A tavak bolygónk kritikus fontosságú vízi környezetének részét képezik, ezért hangsúlyos helyet kell kapjanak az unió tagországaiban illetve fontos nemzetközi szervezetek fórumain. A tavak minősége folyamatosan romlik, biológiai sokféleségüket súlyosan károsítják a szennyeződések, a környezetüket érintő társadalmi-gazdasági fejlődés és a globális éghajlatváltozás.

– Az európai tavak ugyanazokkal a problémákkal küszködnek, közös fellépésre, fejlesztési koncepcióra lenne szükség. Jelenleg a tavakra és térségükre nincs integrált fejlesztési politika, holott igen markáns természeti és gazdasági értékkel rendelkeznek, és nagy a társadalmi jelentőségük is. Minden létező fórumon el kell mondani, hogy helyzet van, kezelni kell tavaink problémáját, megoldásokat kell találnunk. Nagyon bízunk benne, hogy az unió meghallja a szakemberek álláspontját és a következő fejlesztési ciklusban felállít egy átfogó koncepciót – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a városban tartott szakmai tanácskozást Bóka István polgármester.

A Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának finanszírozásával a Tudomány és Régiók találkozása címmel tartott Balatonfüreden konferenciát az európai tavak közös problémáinak és fejlesztési lehetőségeinek témakörében.

A tavak jelentős mértékben ki vannak téve a környezeti változásoknak (vízminőséggel, vízmennyiséggel kapcsolatos problémáknak), vagy akár a globális éghajlatváltozás hatásainak. Rendkívül sérülékeny területek, érzékenyen reagálnak a globális és helyi változásokkal szemben. Gazdasági szempontból a tavakra túlnyomó részben a turisztikai hasznosítás, szezonális leterheltség jellemző.
A fenti problémák hosszútávon a tavak pusztulásához, az édesvíz készletek csökkenéséhez vezethetnek. A tavak kezelésében szemléletváltásra van szükség, amely eredményeként a tavak a változó környezeti viszonyok között is biztosítani képesek az emberiség életében betöltendő szerepüket.

A Balaton régióban 275 ezer az állandó lakosok száma. A térségben csak ideiglenesen jelen lévő nyaralótulajdonosokkal együtt ez a szám már ötszázezer. A nyári csúcsidőszakban a turistákkal együtt viszont már egymillióan élik és használják a tavat és környezetét.

A Balaton vízminősége egészen 1994-ig erősen romló tendenciát mutatott, azóta jelentősen javult a helyzet, a tó vízminősége kiváló, de egyben rendkívül sérülékeny is – hangzott el a tanácskozáson.

Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium klíma- politikáért felelős helyettes államtitkára előadásában hangsúlyozta: a klímaváltozás veszélyes, de egyben lehetőséget is jelent, ha megfelelően felkészülünk rá. Az éghajlat-politika feladata az éghajlatváltozás mérséklése, az általa okozott károk kezelése, valamint a megfelelő alkalmazkodási modell megalkotása.
– A szélsőséges időjárás következtében kialakuló vízszintingadozáshoz a tó élővilága képes alkalmazkodni, de a jelenség egyebek mellett jelentősen befolyásolja a tó körzetében jellemző üdülési szokásokat. Várhatóan a nyári szezon egyre inkább kitolódik, viszont gyakoribbak lehetnek az erdőtüzek, és egyre rövidebb időszakokra fagyhat csak be a Balaton. 2010 óta minden évben szélsőséges időjárás volt, vagyis váltakoztak a száraz és az erősen csapadékos évek – fogalmazott az államtitkár, aki kiemelte: készül a magyar éghajlatvédelmi jelentés tudósok együttműködésével.

A nagy tavak térségei speciális területek, speciális igényekkel. A tavak jelentős része több országhoz, régióhoz vagy közigazgatási egységhez tartozik, ami megnehezíti az egységes, azonos koncepción alapuló kezelést és EU-s, valamint nemzeti regionális forrásokból való finanszírozását. Annak ellenére, hogy a tavak különböző földrajzi adottságokkal rendelkeznek, számos hasonló környezeti-gazdasági problémával kell szembenézniük Európában.

– Fontos, hogy a döntéshozók és a kutatók kapcsolatba lépjenek egymással, megértsék egymás üzeneteit. Muszáj, hogy a tudomány és a politika közeledjen egymáshoz. Minden, ami lényeges Európában az helyi vagy regionális szinten történik, meggyőződésem, hogy a regionális megközelítésé a jövő – hangsúlyozta Navracsics Tibor Európai Uniós Biztos, aki kiemelte: azzal, hogy Veszprém és térsége nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet, soha nem tapasztalt figyelem irányulhat a térségre, ezzel a lehetőséggel élni kell – mondta.

Hölvényi György európai parlamenti képviselő, a Fejlesztési Bizottság, valamint a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság tagja azt hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem európai határokon átnyúló ügy.

A Füred Hotelben rendezett konferencián a meghívott előadók között hazai és nemzetközi kutatók, politikai döntéshozók, valamint regionális szerveztek képviselői szerepeltek.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004