Oldal kiválasztása

Irodalom zenével és borral kísérve

Szerző: | 2019-06-11.

Irodalom zenével és borral kísérve – újra Ünnepi Könyvhét. Minden nap kötet bemutatók, fontos könyvek és szerzőik, esténként pedig szabadtéri koncertek. Könyv-Bor-Jazz Fesztivál.

Végel László Kossuth-díjas író Temetetlen múltunk című könyvének bemutatójával kezdődik a június 14-16. között zajló füredi könyvfesztivált.
Irodalmi beszélgetések, minden nap koncertek a Vaszary Galéria kertjében illetve a rendezvény idejére sétáló utcává avanzsált Blaha utcán felállított nagyszínpadon.

Szó lesz a hazai próza utóbbi éveinek két fontos kötetéről, természetesen a szerzők jelenlétében. Tompa Andrea Omerta című regénye az emberi kiszolgáltatottság legmélyebb köreibe vezeti olvasóját, nem mellesleg rámutat arra, hogy az irodalomnak feladata van, feltárni olyan tartalmakat, amelyek a történelemkönyvekből, szociológiai munkákból, korabeli újságcikkekből kimaradt vagy éppen elhallgatták.
Szilasi László Luther kutyái című könyve pedig egy megrendítő elbeszélés a tudat elvesztéséről, a halál közeli gondolatokról, az elmúlás élményének a körülményekhez képest a lehető legpontosabb rögzítéséről. Katartikus könyv, amihez előbb-utóbb mindannyiunknak köze lesz.

Újra lehet forgatni Balatonfüred részben eltűnt, részben megőrzött épületeit, városrészeit, az utcák és házak történeteit feltáró helytörténeti albumot. Némethné Rácz Lídia: Barangolások Balatonfüreden című siker kötete most bővített kiadásban jelenik meg.
Bemutatják a Csíksomlyói passió – Egy színházi előadás zarándokútja című reprezentatív kötetet, amelyet Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház főigazgatója, az előadás rendezője celebrál majd. Itt lesz Lanczkor Gábor József Attila-díjas költő, és Révész Emese, aki a sohasem egyszerű iskolakezdésről írt könyvet, arról a helyzetről, amikor már a betűtésztától is görcsbe rándul a gyerek gyomra.

Minden nap lesz koncert a Blaha utcában, vagy épp a Vaszary Galéria teraszán. Zenél a Mörk, jazz harmóniák hiphopos elemekkel, improvizáció és őrült buli. Koncertet ad a swing és a funky virtuóz énekesnője Falusi Mariann, a rózsakertben a Jónás Vera Experiment játssza majd az érzékeny, intellektuális dalait, és színpadon lesz a Suba Attila and The SoulFool Band –blues, New Orleans-i dixiland, soul és gospel dallamok. Táncos bulik, kifinomult jazzt játszó zenekarok.
Részletes program itt.

Nagy, klasszikus íróink fürdőgatyában a Balatonnál. Intim pillanatok, a berögzült képek árnyalása. Rendhagyó tárlatvezetésen lehet bepillantani a Balatoni nyár kiállításra, a tárlat kurátorával és Szombathy Gyula színművésszel. Lesznek borkóstolók, séta a balatoni írók nyomában.
A gyerekek sem maradnak programok nélkül, donga játékpark várja őket, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg a tó halaival, madaraival, védett állataival, a Balaton-felvidék különleges helyeivel, régi váraival, a Kék Szalag útvonalával vagy a balatoni hajózás legszebb, patinás hajóival.

A 90. Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódó Könyv-Bor-Jazz Fesztivál napjaiban a Kedves Cukrászda olvasópontként várja a könyvek szerelmeseit.
A Vaszary Galéria kertjében felállított faházakban az érdeklődők a könyvhét könyvei, valamint a program borászatainak kínálata között válogathatnak. A fesztivál borait ezúttal a Lídia Borház és a Mészáros pince prezentálja.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004