Oldal kiválasztása

A balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár energetikai korszerűsítése

2019. május 10.

BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

8230 Balatonfüred, Szent István tér 1

 

 

 

A balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár energetikai korszerűsítése címmel (TOP-3.2.1-16-VE1-2018-00033) Balatonfüred Város Önkormányzata sikeresen pályázott az Európai Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése által társfinanszírozott Település és Területfejlesztési Operatív Program Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése (TOP-3.2.1-16) elnevezésű felhívására, és nyert bruttó 81 935 000 Ft pályázati támogatást a Könyvtár épületének (8230 Balatonfüred, Kossuth Lajos  u. 35.) energetikai korszerűsítésére.

A beruházással kialakuló új állapot megfelelő munkahelyi körülményeket teremt az épületben dolgozóknak, valamint elégedettségére lesz az ide érkező ügyfeleknek,  a város lakóinak. A fejlesztés eredményeképpen a fenntartás az Önkormányzat számára lényegesen kisebb költségű lesz, ezáltal jelentős források szabadulnak fel, melyet más, a település és az itt élők javát szolgáló célok elérésére lehet fordítani.

A projekt átfogó célja: az egész helyi közösség fejlődését szolgáló, sokrétű funkcióit intenzívebben kihasználó, energiahatékony és költségtakarékosan működtethető közösségi épület biztosítása.

A beruházás műszaki tartalmát tekintve a projekt megvalósítása során ásványi külső homlokzati szigetelés készül 15 cm vastagságban. A padlásfödém hőszigetelése 22 cm ásványszálas szigetelőanyaggal valósul meg. A meglévő gázkazánt egy energiatakarékos kondenzációs gázkazánra cserélik. Hogy az épület fűtési szakaszolhatósága és annak vezérlése megvalósulhasson a régi radiátorokat újakra cserélik.  Az új radiátorok termosztatikus szabályzó fejeket kapnak. Betervezésre került a projektbe az azbesztmentesítés is; a tetőhéjazat cseréje során a régi műpala bontása, ártalmatlanítása és új héjazat készítése valósul meg.

A pályázat támogatásával kialakított napelemes villamos áram előállításnak köszönhetően jelentősen csökkennek az épület fenntartási költségei.

Az épület „AA” besorolásúra történő változása, továbbá egy 5 kW névleges teljesítményű HKME méretű naperőmű telepítése óriási mértékű energiaköltség-megtakarítással jár. Emellett a modern rendszer és a felhasználásra kerülő magas minőségű anyagok magas üzembiztonságot eredményeznek.

Balatonfüred Város Önkormányzata társadalmi felelősségvállalásának és törvényi kötelezettségének eleget téve a beruházás részeként megvalósítja az épületben és annak környezetében a teljes, minden fogyatékkal élő ember által elérhető akadálymentesítést is.

A  jelentős mértékű beavatkozás indokolttá tette az épület és környezete komplett belső felújítását és bővítését, melyet a TOP CLLD kulcsprojekt, valamint az EFOP-4.1.8-16-2017-00140 pályázat keretein belül valósít meg az önkormányzat. Az EFOP pályázat támogatói döntése értelmében a könyvtár fejlesztése során minden korosztály igényét kielégítő tanulást biztosító infrastruktúra kiépítése valósul meg.

Mivel a pályázati szabályok szerint kalkulálható igényelhető támogatási összeg nem fedezi teljes mértékben a projekt összköltségét, ezért a hiányzó összeget az önkormányzat saját forrásból biztosítja.

Az építési munkák tervezett kezdésének ideje az időjárástól és a közbeszerzési eljárás eredményességétől függően 2019. év tavasz vége, nyár eleje.

A felújítás várhatóan 2020. év elejére fejeződik be.

 

Európai Uniós forrásból megújult a városi könyvtár épülete Balatonfüreden

2020 03.02.

A balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár energetikai korszerűsítése címmel (TOP-3.2.1-16-VE1-2018-00033) Balatonfüred Város Önkormányzata sikeresen pályázott az Európai Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése által társfinanszírozott Település és Területfejlesztési Operatív Program Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése (TOP-3.2.1-16) elnevezésű felhívására, és nyert bruttó 81 935 000 Ft pályázati támogatást a Könyvtár épületének (8230 Balatonfüred, Kossuth Lajos  u. 35.) energetikai korszerűsítésére.

A beruházással kialakuló új állapot megfelelő munkahelyi körülményeket teremtett az épületben dolgozóknak, valamint elégedettségére lesz az ide érkező ügyfeleknek, a város lakóinak. A fejlesztés eredményeképpen a fenntartás az önkormányzat számára lényegesen kisebb költségű lesz, ezáltal jelentős források szabadulnak fel, melyet más, a település és az itt élők javát szolgáló célok elérésére lehet fordítani. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekt átfogó célja: az egész helyi közösség fejlődését szolgáló, sokrétű funkcióit intenzívebben kihasználó, energia hatékony és költségtakarékosan működtethető közösségi épület biztosítása.

A beruházás műszaki tartalmát tekintve a projekt megvalósítása során ásványi külső homlokzati szigetelés készült 15 cm vastagságban. A padlásfödém hőszigetelése 22 cm ásványszálas szigetelőanyaggal valósult meg. A meglévő gázkazánt egy energiatakarékos kondenzációs gázkazánra cserélték. Hogy az épület fűtési szakaszolhatósága és annak vezérlése megvalósulhasson, a régi radiátorokat újakra cserélték.  Az új radiátorok termosztatikus szabályzó fejeket kaptak. Betervezésre került a projektbe az azbesztmentesítés is; a tetőhéjazat cseréje során a régi műpala bontása, ártalmatlanítása és új héjazat készítése valósult meg.

A pályázat támogatásával kialakított napelemes villamos áram előállításnak köszönhetően jelentősen csökkennek az épület fenntartási költségei. Az épület „AA” besorolásúra történő átalakítása, továbbá egy 5 kW névleges teljesítményű HKME méretű naperőmű telepítése óriási mértékű energiaköltség-megtakarítással jár. Emellett a modern rendszer és a felhasználásra kerülő magas minőségű anyagok magas üzembiztonságot eredményeznek.

A jelentős mértékű beavatkozás indokolttá tette az épület és környezete komplett belső felújítását és bővítését, melyet a TOP CLLD kulcsprojekt, valamint az EFOP-4.1.8-16-2017-00140 pályázat keretein belül valósított meg az önkormányzat. Az EFOP pályázat támogatói döntése értelmében a könyvtár fejlesztése során minden korosztály igényét kielégítő tanulást biztosító infrastruktúra kiépítése valósult meg.

Mivel a pályázati szabályok szerint kalkulálható igényelhető támogatási összeg nem fedezi teljes mértékben a projekt összköltségét, ezért a hiányzó összeget az önkormányzat saját forrásból biztosította összesen 39 207 164 Ft-ot. Projekt fizikai befejezésének határideje 2020.március.31.

További információ kérhető: Gurdon Lehel projektmenedzser

Elérhetőség Email: lehelgurdon@gmail.com Tel.:30/272 4738

Képgaléria:

Megosztás

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004