Az ember már a lelkéért harcol

Azok az emberek, akiket általában észre sem veszünk, sokszor érdekesebbek, mint az értelmiség, aki rendre fontosságot tulajdonít önmagának. Én ezért többnyire az egyszerű emberek közé bújok el - mondta Végel László, író az idei Könyv-Bor-Jazz fesztivál megnyitóján.

Végel László Kossuth-díjas író nyitotta meg a füredi könyvfesztivált, akivel a Vaszary Villa kertjében Ladányi István költő, egyetemi docens beszélgetett.

– Az ember ma már a lelkéért harcol. Valami már itt van a küszöbön, érezzük a leheletét. El tudom képzelni, hogy belátható időn belül olyan karperecek is lesznek, amelyek tudatják az érzelmi állapotunkat. Meg van az esély rá, hogy egy diktatúrának az önkéntes szolgái leszünk. A valóság egyre felismerhetetlenebb – vélekedett a vajdasági magyar irodalom és közélet meghatározó alakja.

– Kisebbségi írónak tartom magam, de ezt nem panaszkodásnak szánom. Nekem kétszer annyit kell teljesítenem ugyanazért az elismerését, mint egy szerb vagy magyar írónak. De én ezt elfogadtam – mondta Végel László, aki elmondta, ha elmegy egy városba, akkor minden esetben a piacot, a színházat és a kávéházakat keresi fel, mert még ezek a pontok azok, ahol az ott lakó emberek pulzusát érzékelni lehet.

  • Képgaléria

Az Ünnepi Könyvhetet több napos programsorozattal ünnepli a város. A Könyv-Bor-Jazz fesztiválon irodalmi beszélgetések és jazz koncertek lesznek a sétáló utcává előlépett Blaha utcában illetve a Vaszary kertben.

Részletes program itt.

A rendezvény nyitónapján még Géczi János beszélgetett Tompa Andreával Omerta című könyvéről. A Vaszary kertben a Silhouette & Vinx játszott, estére pedig megtelt a Blaha utca is, ott a nagyszínpadon a Mörk adott koncertet.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.