Oldal kiválasztása

Barangolások Balatonfüreden – Helytörténeti sikerkönyv

Szerző: | 2019-06-17.

Megjelent a város műemléki és védett épületeit bemutató helytörténeti könyv. Az átdolgozott kötet elődje sikerkönyv volt, minden bizonnyal a bővített kiadás is igen népszerű lesz. Több mint száz értékes füredi épület, történetek és képek. A szerzővel és a kötetet kiadó alapítvány elnökével beszéltünk a könyvbemutatón.

– A végtelenségig lehetne folytatni a füredi értékes épületek kutatását, a könyvben minden műemlék szerepel, a helyi védelem alatt álló épületeknek viszont csak negyede. 38 utcát barangolunk be a kötetben, az eredeti kiadáshoz képest több épület helyzete is megváltozott, elég csak az Arácsi Népházat, a Vaszary Galériát vagy az egykori zsinagógát említeni. Balatonfüreden több mint ötven műemléki épület van és mintegy 170 helyi védelem alatt álló. A kötetben összességében több, mint száz épület történetét írtam meg – válaszolta kérdésünkre Némethné Rácz Lídia Barangolások Balatonfüreden – Utcák, házak, történetek című helytörténeti könyv bemutatóján.

Balatonfüred nevezetes épületei című hiánypótló könyvet még 2008-ban adta ki a Balatonfüred Városért Közalapítvány. A kötet sikerkönyvvé vált, elkapkodták. Némethné Rácz Lídia több éves kutatómunka után írta meg az eredeti kiadvány kibővített, átdolgozott változatát.
Az ötszáz oldalas könyv érdekességeket, történeteket mesél el az itt élt emberekről, helyekről, különleges épületekről, mindezt képekkel, metszetekkel gazdagon illusztrálva. A helytörténeti kiadvány egy különleges olvasmány.

– A hobbimmá vált a füredi épületek történetének gyűjtése. A házak hányattatott sorsán keresztül jobban megismerhető a múltunk és a jelenlegi város is. Meg kell őriznünk az utókornak a füredi házak, egykori műhelyek, boltok, pincék emlékét – mondta a szerző.

A könyvbemutatón Vörösmarty Éva a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, Molnár Judit és Némethné Rácz Lídia

Molnár Judit a Balatonfüred Városért Közalapítvány elnöke kérdésünkre elmondta, folytatódik a könyvkiadás, még ebben az évben jelenik meg dr. Veress Gábor 300 éves múlt jeles orvosai a Szívkórházban 1702-2019 című könyve is.

– A Romantikus Reformkor szeptemberi rendezvényén mutatjuk be a könyvet, amely a kezdetektől a napjainkig tartó gyógyítás folyamatát ismerteti, a seborvoslástól, köpölyözéstől kezdve a szívbetegek korszerű kezeléséig. A gyógyítás kortörténeti dokumentuma a laikusok számára is érdekes, érthető olvasmány, színes fotókkal, portrékkal kiegészítve.
Megjelenik a Balatonfüred kitüntetettjeit bemutató kiadvány is és folytatjuk az elmúlt évben hagyományteremtő szándékkal megszervezett Füredi Fiatalok Napját is. Szeptemberben két naposra tervezzük a rendezvényt, megértve az idők szavát, nem lexikális tudásra alapuló, hanem interaktív, játékos versengéssel készülünk. Lesz reformkori szavalóverseny, koncert, előadások az alapítvány mellett a helyi turisztikai egyesület, az önkormányzat, a KLIKK, és a FüredKult közösen tevékenykedik azért, hogy egy valóban fiataloknak szóló jó program-sorozatot hozzunk létre – mondta Molnár Judit.

Az alapítvány elnöke kiemelte: Balatonfüred már a római korban is lakott település volt, több tárgyi emlék is bizonyítja ezt, római kolóniák, villa rusticák – azaz városoktól független nagy majorságok – sorakoztak a gyógy- és hőforrások közelében. Állítólag Dioclecianus császár felesége Tihanyban látogatta meg száműzött lányát, Valeriát, akiről a Füreden élt és alkotott Sigmond Oliver szobrászművész készített remek portrét.

– Fontos megismernünk Füred római kori múltját. 2017-ben adtuk ki Palágyi Sylvia régész könyvét római kori temetőinkről és sírjainkról, jövő tavasszal pedig a római kori villáknak állítunk emléket, a Magyar Örökség díjas fotóművész, Szelényi Károly remek tárgyfotóival. A könyv társszerzője Szekuláné dr. Kirchhof Anita, aki a Balatonfüred-Siskén feltárt római kori falfestményeket mutatja be – tette hozzá Molnár Judit.

[bs-white-space]

A Balatonfüred Városért Közalapítvány évi tízezer forint befizetésével ajándékpéldányt ad minden új könyvéből, a támogatókat bemutatják a kiadványok függelékében. Csekkek a polgármesteri hivatalban találhatók, bankszámlaszám:18922651-219.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • aggódó lakótelepiek2024-04-22 11.58AgoraA Köztársaság utcai lakótelep lakói közül nagyon sokan, és nagyon aggódva figyeljük, ami az utolsó ház és a Kéki patak
  • Öreghegyi nyugdijas2024-04-21 19.22AgoraTisztelt Somogyi úr, az öreghegyiek nevében köszönöm a gyors intézkedést!
  • elkeseredett nyugdíjasok2024-04-21 14.46AgoraT. Probio (?) nem tudom, ki a pontos címzett. A Közt. úti lakótelep északi vonulatában, ahol az iskola, óvoda és

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004