Oldal kiválasztása

Az élet értelme – Örkény a színpadon

Szerző: | 2019-06-24.

Mácsai Pál és Lukács Miklós cimbalomművész Örkény estjével kezdődik az idei Kisfaludy Színházi Fesztivál. Az élet értelme - egypercesek száz percben című esten Örkény István novellái hangzanak el, de fontos szerepet kap a zene is. Mácsai Pál színész-rendezőt kérdeztük.

Azt meséld el, Pista! címmel huszonhárom éve adja elő színpadon Örkény szövegeit. Sőt, korábban az egypercesekből felolvasásokat is tartott. Miért éppen Örkénnyel van ilyen szoros kapcsolatban?

– Fiatal koromban ő volt az élő klasszikus, akit az különböztetett meg a többi élő klasszikustól, hogy olvastuk. És ez máig így van: olyan egyedi optikával lát minket, az irónia és rejtőzködő érzelmesség sajátos kettősségével, ami máig kifejezi minden közérzetünket. Tehát nem csak jó író, hanem nagy író. Talán ezért ragaszkodom ennyire hozzá.

Többször hangsúlyozta, azért vállalta el az Élet értelme előadást, hogy járhasson vele az országban, terjesztve ezzel az irodalmat.

– Nem az irodalmat általában, hanem ezt a szuverén gondolkodást, ami Örkényé. El van merevedve a gondolkodásunk, újra léteznek nem kívánatos látásmódok, akár előadók is. Igen, ezzel az előadással nem Budapestre készülünk, ahol tágabb a kulturális paletta, hanem inkább járnánk az országot – ezért hoztuk létre.

Örkény egypercesei ötven évvel ezelőtt íródtak, mégis akár kortárs szövegek is lehetnének.

– Én valójában most nem is akartam egyperceseket előadni – de elkövettem azt a hibát, hogy újraolvastam a kötetet. És azt láttam, ma írták őket. Ezért vágtunk bele.

Lukács Miklós cimbalomművésszel lépnek fel közösen az esten. Bartók, Kurtág, Bach zenéje is megszólal. Miért döntött úgy, hogy a zene ilyen hangsúlyos szerephez jusson az előadáson?

– Azért, mert ezeknek a nagy-nagy zeneszerzőknek a jelenlétével így megnyílik az a horizont, összefüggés, amelyben ezek a rövid szövegek igazán eredeti jogaikba kerülnek. Az egypercesek vicc is, anekdota is, néha még blődli is. De mégis leginkább, életismeret, és mindenek előtt filozófia. Ehhez nem illenek híg zenék.

Voltak elképzelései a zenéről, vagy szabad kezet hagyott ebben Lukács Miklósnak?

– Természetesen együtt csináltuk. „Hát, talán, Bach?” mondtam szorongva, és ő azonnal tudta, mit, és hova. Bartókkal, de az ellenpontként használt slágerzenékkel ugyanígy. Ő minden műfajban egyformán otthon van, mégpedig egy felső emeleten: megtiszteltetés, hogy fellép velem.

[bs-white-space]

Az élet értelme című est június 30-án, vasárnap, este nyolc órakor lesz az Anna Grand Hotel dísztermében.

A Kisfaludy Színházi Fesztivál teljes programja itt olvasható.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • aggódó lakótelepiek2024-04-22 11.58AgoraA Köztársaság utcai lakótelep lakói közül nagyon sokan, és nagyon aggódva figyeljük, ami az utolsó ház és a Kéki patak
  • Öreghegyi nyugdijas2024-04-21 19.22AgoraTisztelt Somogyi úr, az öreghegyiek nevében köszönöm a gyors intézkedést!
  • elkeseredett nyugdíjasok2024-04-21 14.46AgoraT. Probio (?) nem tudom, ki a pontos címzett. A Közt. úti lakótelep északi vonulatában, ahol az iskola, óvoda és

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004