Oldal kiválasztása

Színházi fesztivállal debütál a szabadtéri színpad

Szerző: | 2019-07-01.

Kisfaludy Sándor javaslatára közadakozásból két év alatt épült fel Balatonfüreden a Dunántúl első, vidéki kőszínháza, küszöbét 1831. július 2-án léphette át a közönség. A Kisfaludyról elnevezett füredi színház idén is fesztivállal emlékezik az egykori színházépületre, és egy újabb avatásra készül: most lesz látható az első előadás a Balaton Szabadidő Központ felújított szabadtéri színpadán.

Színháztörténeti szempontból nagyon fontos város Balatonfüred, jelentős központja volt a magyar színjátszásnak – válaszolta kérdésünkre a Kisfaludy Színház vezetője, Kéri Kitty.
– Amikor jellemzően vándortársulatok járták az egykori országot, Kolozsvár és Miskolc után itt épült fel a harmadik vidéki kőszínház, megelőzve a nagy, nemzeti ügynek számító pesti Nemzeti Színházat is. Nyaranta itt gyűlt össze az ország értelmiségi, politikai és gazdasági elitje. Egy fürdővárosban, ahol a vendégek keresték és szerették a színházat.

Az első füredi előadáson a Magyar hölgy című vígjátékot játszották. Az eredetileg német darabból Kisfaludy Sándor és Komlóssy Ferenc, a Dunántúli Színjátszó Társaság igazgatója készített magyar nyelvű átiratot. Az épület 1878-ig állt, színpadán megfordultak a magyar színháztörténet nagy alakjai: Megyeri Károly, Komlóssy Ferenc, Komlóssyné, Lendvay Márton és felesége, Fáncsy Lajos, Latabár Endre, Szerdahelyi József, Kántorné Engelhardt Anna és Egressy Gábor. Az egykori, július 2-i megnyitó alkalmából a második világháború idején is tartottak színházi előadást Füreden: a Nemzeti Színház hatalmas, igen jelentős társulata játszotta el a Magyar hölgyet Németh Antal igazgató rendezésében.

– Befogadó színházi formával indítottuk el a Kisfaludy Színházi Fesztivált, és az elmúlt években olyan művészek fordultak meg nálunk, mint Udvaros Dorottya vagy Gálffi László. Vasárnap este Mácsai Pál és Lukács Miklós Örkény-estjén a csilláron is lógtak az Anna Grand dísztermében. A folytatásban a Kaposvári Egyetemmel történő együttműködés jegyében idén azt a nemzedéket láthatja a füredi közönség, akikből lesznek a jövő Latinovits Zoltánjai és Domján Editjei – tette hozzá Kéri Kitty.

Július elsején este a Kaposvári Egyetem első évfolyamos színész szakos hallgatóinak Tavaszi áldozat című mozgásszínházi előadásával debütál a Balaton Szabadidő Központ frissen felújított szabadtéri színpada. A második részben az egyetem hangszeres- és zeneoktatásának bizonyítékaként Cserhalmi György negyedéves osztálya LGT-dalokat ad elő. A koncert Rozs Tamás zenei mesteroktató közreműködésével készült, csakúgy, mint a Kortárs Versek Koncert, amit a másodévesek előadásában és megzenésítésében július 3-án este láthat a közönség a Kisfaludy Galériában.

A fesztivál részletes programja itt.

Kedd este Kéri Kitty elsős osztálya Szép Ernő Lila Ákác, Patika, Vőlegény, Félkesztyű és Május című műveiből ad elő jelenteket a Vaszary Galéria kiállítótereiben és a villa kertjében. A hét kép központi témája a szerelem lesz.
– 2014-ben indítottuk el a színházi performanszunkat, amikor is a nézők a galéria egyik terméből a másikba érkeztek, és közben Shakespeare-monológokat hallhattak. A tizenöt-húszperces jelenetekkel ezúttal a belső téren kívül a kertet is bejátsszuk – ígéri az osztályfőnök, Kéri Kitty.

Ahogy a mostani színinövendékekből lesznek a jövő nagynevű előadói, úgy a jelen kor gyermekeiből nő fel az eljövendő színházlátogató közönsége, így rájuk is külön gondoltak a fesztivál szervezői. A Csiky Gergely Színház már óriási sikerrel játssza Kaposváron A Medve és a Kislány című csecsemő- és pöttömszínházi előadást, ami július 2-án délelőtt lesz látható az Anna Grand Hotelben. Az interaktív előadásra nem csak a legapróbbakat várják.
A felújított szabadtéri színpad ad majd helyet a másik gyermekelőadásnak július 4-én délelőtt: a Rozsdalovag és Fránya Frida című zenés mesejátékot Bozsik Yvette másodéves osztálya mutatja be. A kényelmesen felújított nézőtérnek van fedett, eső és nap ellen védő, árnyékos része, ahol szabad levegőn lehet élvezni az előadásokat.

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

fény

2024.06.25.

Szép lett az Esterházy kastély, de este vak sötétben kell arrafelé mászkálni. Egyetlen lámpa nem világítja meg azt a szép…

film

2024.06.07.

Elég érdekes a filmfesztivál helyi programja. Gyakorlatilag a nagyobb filmeket csak Veszprémben lehet látni, itt és Almádiban elsősorban a kisebb…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart