Oldal kiválasztása

A Racing Django nyerte a Kékszalagot

Szerző: | 2019-07-15.

Rendkívül gyenge szélben, a vártnál sokkal hosszabb küzdelem után a Racing Django nyerte az 51. Kékszalag Nagydíjat. A Petrányi Zoltán kormányozta katamarán 15 óra 37 perc alatt teljesítette a légvonalban több mint 150 kilométeres távot. Másodikként az Kaiser Kristóf vezette MKB-Extreme Sailing Team, a harmadiknak pedig Litkey Farkas hajója, a Prevital futott be.

 

561 hajó állt rajthoz az 51. Kékszalag Nagydíjon, Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenyén. Több mint 30 hajóosztály tagjai önálló versenyt vívnak egymással, a várakozásoknak megfelelően a győztes a hét modern, kétárbocos katamarán közül került ki.

Nagy küzdelemben Petrányi Zoltán hajója 16 perccel előzte meg a másodikként befutó Kaiser Kristóf katamaránját, Litkey Farkas 16 óra 16 perc alatt teljesítette végül a távot és ért harmadikként a célba.

2014 óta a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty tartja a Kékszalag rekordját, ők a rendkívül szélcsendes versenyen most a nyolcadik helyen végeztek.

A mezőny jelentős része reggel hét órakor még a nyugati fordulónál a keszthelyi medencében versenyez.
Hét óra után pár perccel 18 hajó teljesítette a távot. Részletes eredmények itt.

Már hetekkel a rajt előtt komoly érdeklődés kísérte az idei Kékszalag Nagydíjat, Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyét. Az idei 51. Kékszalag több szempontból is különleges. Egyrészt a rendező Magyar Vitorlás Szövetség ebben az évben ünnepli fennállásának 90. évfordulóját, másrészt 85 évvel ezelőtt – 1934-ben – rendezték meg az első Kékszalagot.

  • Képgaléria a rajtról

Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) elnöke szerint a Kékszalag több évtizedes múltja és fokozott népszerűsége annak is köszönhető, hogy a vitorlázás és a természethez való közeledés egyre népszerűbb. Ezt mutatja, hogy ma már több mint 40 ezren vitorláznak rendszeresen és az érdeklődők, szurkolók száma is folyamatosan növekszik.

– A Kékszalag ötvözi a hagyományokat és az innovációt, hiszen minden évben a korszerű, high-tech hajók mellett felvonulnak az akár 50 évnél régebben épített klasszikus vitorlások is. Egyúttal a kitartásról is szól a Kékszalag, mivel a légvonalban több mint 150 kilométeres távon még kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén, például gyenge szélben is nagyon sokan mennek végig. A Kékszalag azért is nagyszerű, mert egyszerre szól a természetről, sportról és a magáról a turizmus szépségeiről – emelte ki dr. Kollár Lajos.

A Kékszalag Nagydíj az idén is a megszokott útvonalon halad, azaz a Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred távot kell teljesítenie a versenyzőknek.

A verseny első napja követhető az M4 Sporton. Balatonfüreden LED-falakon lehet figyelemmel kísérni a verseny alakulását. Újdonság, hogy ezúttal a verseny weboldalán és egy applikáció segítségével mobileszközökön is követhető a verseny.

A parton idén is koncertek, kulturális programok várják az érdeklődőket. Részletek itt.

A Kékszalag nemcsak a profi vitorlázók versenye. Önmagában rendkívüli teljesítmény a tó körbevitorlázása, amely a lassúbb hajók számára akár két vízen töltött éjszakát is jelent – néha hőségben és nagyon kis szélben, néha viharos, hideg időben kell kitartania a közel háromezer résztvevőnek.

A versenyen, az 1934-es ötletadók szándékának megfelelően, már évek óta nincsenek megkötések, a klasszikus hajóknál jóval gyorsabb katamaránok és a kiülőkerettel versenyző liberák is részt vehetnek.

A csúcsot a különleges, kétárbocos Fifty-Fifty katamarán tartja, amely 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt futott be a célba 2014-ben. Józsa Márton csapata döntötte meg egyébként a klasszikus Nemere II. 57 éven át érvényes 10 óra 40 perces rekordját is, még 2012-ben.

Az abszolút elsőségért folyó, legnagyobb érdeklődéssel kísért küzdelem mellett sokféle hajóosztályban osztanak még díjakat. A verseny sajátossága ezúttal is az lesz, hogy a profi versenyzők, világbajnokok, sokszoros magyar bajnokok együtt rajtolnak a szinte teljesen amatőr csapatokkal. A hagyományos, egytestű hajók illetve a két- vagy háromtestű high-tech vitorlások együtt a vízen.

Az európai tavakon rendezett tókerülő vitorlásversenyek között a Kékszalag a legrégebbi, a balatoni versenytáv a leghosszabb és az elmúlt években itt vitorlázik a legnépesebb mezőny is. Az első Kékszalag versenyt 1934. július 27-én rendezte a balatonfüredi Hungária Yacht Club. 21 hajó állt rajthoz és csak ketten adták fel a versenyt. A győztes a Rabonbán nevű 30-as Cirkáló lett Ugron Gábor kormányzásával.

A Kékszalag távja légvonalban 155 kilométer, de a hajók a szélviszonyoktól függően ennél jóval többet is vitorlázhatnak. A verseny limitideje 48 óra, vagyis maximum két nap áll a versenyzők rendelkezésre a táv teljesítésére.
A bajnokságot kezdetben kétévente, minden páros évben rendezték meg. 1944-ben elmaradt a versenyzés a hagyomány 1947-ben folytatódott. 2001 óta pedig minden évben megrendezik a tókerülő bajnokságot.

A verseny történetének legsikeresebb hajója a Tramontana, amely nyolcszor nyerte el a Kékszalagot. A verseny történetének legsikeresebb kormányosa Litkey Farkas tizenkét győzelmével. 2001 és 2009 között megszakítás nélkül győzött minden regattán.
Rendszeresen indulnak tisztán női csapatok is a versenyen. Női kormányos először 1940-ben nyerte a Kékszalagot. Dr. Kultsár Istvánné Gordon Evelyn a Tramontana nevű hajóval 1942-ben megismételte győzelmét.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004