Oldal kiválasztása

Van, amikor árad a zene

Szerző: | 2019-07-23.

Cigányprímások versenye az Anna-bál jegyében. A zsúfolásig telt Kisfaludy Galériában hét hegedűs mérte össze a tudását. Ismerjük egymást, jók vagyunk, a pillanatnyi állapot és a zsűri ízlése dönt majd – mondták a prímások.

Megosztott első helyen Bangó János és Tomhán Gyula Ferenc végzett.
Bangó János 19 éves korában alapított saját zenekart, prímásként egy évig muzsikált a 100 tagú cigányzenekarral. Tomhán Gyula Ferenc a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumban végezte tanulmányait, a Rajkó zenekar prímása. A két nyertes fejenként ötszázezer forinttal gazdagodott, emellett fellépési lehetőséget kaptak a jövő évi Balatonfüredi Prímásverseny zárókoncertjén.

Második helyen a mezőny legfiatalabb prímása, a 20 éves Horváth László végzett, a harmadik helyezést pedig Sándor Zoltán nyerte el.
A különdíjat, amely egy Rácz Pál hegedűkészítő mester által felajánlott hegedű, Váradi Gyula kapta.
További két különdíjat is kiosztott a zsűri, ezeket Farkis Béla és Oláh Dávid nyerte el.

Az elbírálás során kiemelt szempontnak számított a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása.

Lavotta János emlékére először 2013-ban hirdetett prímásversenyt a város illetve a Hagyományok Háza, azzal a szándékkal, hogy a nagy múltú cigányzene fiatal prímásainak bemutatkozási lehetőséget adjon.

Az országban kuriózumnak számító versenyen idén hét, 35 évesnél fiatalabb, klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűs mérte össze a tudását. Hatan Budapestről, egy hegedűs pedig Keszthelyről érkezett. Farkis Béla nemcsak ezzel lógott ki a többiek közül, hiszen két évvel ezelőtt egyszer már indult a versenyen, akkor különdíjat kapott.

– Megnézem hol tartok most. Az akkori verseny jó élmény volt, talán fejlődtem azóta. Hatéves korom óta hegedülök, sokat hallgattam Roby Lakatos játékát, most itt ül a zsűriben, kíváncsi vagyok a véleményére. Többen a prímások közül ismerjük egymást a zeneművészeti egyetemről, barátok is vagyunk, érdekes lesz így zenélni. Bár rendszeresen játszom közönség előtt az izgulást nem tudom kiszámítani. Valamikor árad a zene, máskor küzdeni kell érte, ezt soha nem lehet kiszámítani – válaszolta kérdésünkre Farkis Béla, aki zenekarával Keszthelyen már hét éve zenél egy étteremben.
– Meg kell becsülni a fellépési lehetőséget, mert nincs sok belőle. Nekünk cigányprímásoknak egyelőre maradnak a vendéglátóhelyek vagy külföldön lehet szerencsét próbálni, én is zenéltem például hajón. A prímásversenynek nagy presztízse van, ez is lehet egy esély – mondta a Keszthelyről érkező prímás.

  • Képgaléria

A prímásoknak egy kötelező és egy szabadon választott számot kell előadniuk, egy állandó zenekar kíséretében a Kisfaludy Galériában rendezett nyilvános színpadi versenyen a zsűri: Radics Ferenc, Roby Lakatos, és ifj. Kállai Kiss Ernő jelenlétében.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004