Oldal kiválasztása

Petrányi Zoltán, Kékszalag győztes: Minden az embereken múlik

Szerző: | 2019-07-25.

Petrányi Zoltán kétéves kora óta minden nyarát a Balatonon, Csopakon töltötte, és ma sem vágyik másra. Édesapjának volt egy 15-ös jolle túrahajója, amit Zoltán lassúnak és unalmasnak talált, így inkább a szörfözés irányába ment el: sokat lógott a vízen, tízéves korától teljesen önerőből építette fel magát. Négy-öt évet versenyzett a Sirocco-val, 1998-ban pedig megvásárolta azt az Asso-t, ami Magyarországon akkor a második volt. Egy katamaránnal idén a Petrányi-csapat nyerte a Kékszalagot, előtte pár nappal pedig fia, Botond a Kékpántlikát.

– Egy régi barátom 2010-ben átjött hozzám azzal a hírrel, hogy egy év múlva a Balatonfüredi Yacht Club rendezésében katamarán világbajnokság lesz, induljunk el rajta. Csodálkozó szemekkel néztem rá, hogy rendben, de én nem tudok katamaránt kormányozni, te meg nem tudsz vitorlázni, mi lesz ebből? Ő volt Csetényi Csaba barátom, aki húsz perc alatt rádumált, hogy vegyünk egy F18-ast, és belevágtunk a felkészülési programba. Ha jó szél volt, akkor még hétköznap is lejártunk edzeni. Végül sikerült megfutnunk a kvótát, és nagy büszkeségünkre kikerültünk a VB-re – emlékszik vissza Petrányi Zoltán.

2012-ben már úgy gondolták, hogy mindent tudnak a katamaránozásról. A Black Jack első verzióját a német tulajdonossal együtt bérelték ki, és egy abszolút második helyet tudtak futni a Kékszalagon. Ebben az évben debütált a Fifty-Fifty, csak ő tudta megelőzni a Black Jack-et, úgyhogy az egyárbocosok között gyakorlatilag elsők lettek. A Black Jack később hazai kézbe került, nem tudták tovább bérelni, de találtak helyette egy épp ugyanolyat: az Orángután névre keresztelt, narancssárga testű hajót, amivel két Kékszalagot teljesítettek. A harmadiknál kettétört alattuk a hajó, nem bírták a cross beam-ek és kitört az árboc. Szerencsére a katamarános közösség nagyjából másfél óra alatt kimentette a legénységet és a hajót.

– Nem mi hibáztunk, konstrukciós probléma volt. Már előző évben láttuk a ráutaló jeleket, de a tulajdonos csak látszólagos javítást végzett el. Szélben a keresztmerevítőkön óriási erő van, a két test külön életet él, egy csavarodástól vagy a hajóorr hullámba akadásától ketté tud törni. De örülünk, hogy az Orángutánhoz egy Kékszalag negyedik helyezésünk kötődik – fogalmazott Petrányi.

Tavaly egy erős szeles, 32-es katamaránt béreltek, varrattak rá gyenge szeles vitorlákat, de ez a konstrukció alkalmatlannak bizonyult a balatoni vitorlázáshoz. Két év kudarc után 2018-ban fordulópont következett: kiderült, hogy esélyes hajót nem tudnak bérelni, ezért el kellett dönteni, hogy vásárolnak egyet vagy kiszállnak. Ősszel egy svájci Decision 35 katamarán mellett döntöttek, ami Svájcban egy nagyon népszerű tavi katamarán osztály, tizenkét darab épült belőle. Az idei Kékszalagon ebből három indult. Allround hajó, vagyis sosem a leggyorsabb, de nagy amplitúdón nézve jó teljesítményt lehet elérni vele, és minden szélre van vitorlája. A Django tavasszal érkezett meg Magyarországra, és március vége óta vízen volt vele a csapat. A konkurencia nem ismerte őket, mert ezzel a hajóval még nem versenyeztek Petrányiék.

– A polgári életben céget vezetek. Tudom jól, hogy minden az embereken múlik, ezért igyekeztem egy nagyon jó csapatot összeállítani. Nálunk mindenki másban jó, az egyedi képességek adják ki az igazi csapatmunkát. A hajó akkor működik jól, ha a kormányost megfelelő információkkal támogatják a csapattagok, enélkül hosszútávon senki sem tud sikeres lenni – állítja Petrányi.

Ebben az évben csatlakozott Petrányi csapatához a Litkey Farkas hajójáról átigazolt Lovas Zsolt, aki idén a hatodik Kékszalag-győzelmét gyűjtötte be.
– Az elmúlt tíz évben csak egy Kékszalagot hagytam ki, saját elhatározásból. Úgy gondoltam, hogy utána az ember sokkal éhesebben jön vissza ebbe a verklibe. A mostani verseny abból a szempontból volt nehéz, hogy komolyabb szerepet kaptam a csapatban. Az élmény jó volt, a csapat laza, a hozzáállás adott, megvan a lelkesedés is – foglalta össze élményeit Lovas Zsolt.

Ugyancsak idén csatlakozott Petrányiékhoz Pénzes Botond, aki korábban az RSM-en vitorlázott, benne volt a Black Jack-teamben és nemzetközi versenyeken vett részt a svájci Safram csapatával. Erre a katamarános gerincre támaszkodhattak a csapat régebbi tagjai: Kaltenecker Károly, Farkas Bence és Csetényi Csaba. Utóbbival Petrányi Zoltán több mint húsz éve együtt Asso-zik, két éve megnyerték a Garda-tavi Európa-bajnokságot, de hazai rendezésű EB-t is nyertek már.

Petrányi Zoltán és fia, Botond sokat lógott együtt a kikötőben. Volt közöttük egy megállapodás, miszerint Botond tízéves koráig kipróbál minél több dolgot, ami csak érdekli, utána döntenie kell. Amit választ, azt legalább tizenhat éves koráig keményen, versenyszerűen be kell vállalnia. Petrányi Zoltán szerint így alakul ki az izomzat, az érhálózat, a gondolkodás, a munkához való hozzáállás. Határozottan állítja, hogy ez egy férfias történet, és szerencsével nem, csakis munkával lehet eredményt elérni.

– Semmit nem erőltetek Botondnak. Tizenöt évesen épp a lengyelországi világbajnokságra készül, de nem megyek utánuk, önállóan maga intézi a dolgait. Egyre kevésbé igényli a család állandó jelenlétét. Úgy fogalmaztam meg a feleségemnek, hogy most hagyni kell eltávolodni, mert akkor hamarabb visszajön. Szabó Roni Oszkár csapattársával rendkívül ügyesek, mindenben támogatom őket. Ez a sport a munkához való hozzáálláson és az önállóságon kívül a kézügyességüket is fejleszti, hiszen például önállóan fonják a kötelet.

Botond és Roni nagy fölénnyel nyerte a fiatal korosztály számára kiírt idei Kékpántlikát, aminek a szalagja nagyon hasonlít a Kékszalaghoz. Botond a Kékszalag előestéjén annyit kért a Django csapatától, hogy másnap hozzák el a Kékpántlika nagytestvérét. A fiú mentőmellénye a Kékszalagon végig az apán volt…

– Azt gondoljuk, hogy a Kékszalag nem a miénk. Ebben az évben ugyan mi nyertük, de szerintünk az összes olyan versenyzőnek jár, aki ezt a távot végigcsinálja. Minden tiszteletünk az övék, mert tudjuk, hogy milyen két éjszakát a vízen tölteni. Aki ezt a munkát nagy lelkesedéssel vállalja, és a Balaton tiszteletére véghez viszi, az előtt kalapot kell emelni. Szombat reggel pár üveg pezsgővel kimentünk gratulálni az utolsó versenybefutónak – tette hozzá Petrányi Zoltán.

És ha már Django elszabadult, nem is áll meg. A győzelem újabb erőt és lelkesedést ad a csapatnak, ezt az energiát továbbviszik. Petrányi Zoltán szerint fognak még lógó orral távozni, mert a mezőnyükben nagyon sok jó vitorlázó van. Az első tíz csapatban elképesztő energia mozog, ragyogó hajókon komoly sportemberek állnak. Igyekeznek felnőni a feladathoz és megvédeni a címüket.
– A Django-ban még bőven van, a kérdés az, hogy mennyi van még bennünk, ezért a jövőben a képzésbe fogunk fektetni. A Decision 35 tizenöt-tizenhat éves konstrukció, a Django 2004-es gyártmány. Régi vágyam, hogy a Genfi-tóra visszavigyük, ha már azon a szinten tudunk vele versenyezni, amin a kinti versenytársak. Ez is benne van a hároméves tervben.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004