Oldal kiválasztása

Költözik és átépül a Lóczy gimnázium

Szerző: | 2019-08-01.

A Lóczy Lajos Gimnázium diákjai számára az új tanév már nem az iskola falai között kezdődik. Várhatóan augusztus végén indul a gimnázium teljes felújítása. Az egymilliárdos fejlesztés közbeszerzési eljárása lezárult, a beruházáshoz szükséges plusz százmillió forint fedezésére előterjesztés készült a kormány felé, amiről augusztus közepén döntenek. Az építkezés alatti oktatási feltételek biztosítása, a diákok átmeneti elhelyezése a Balatonfüredi Tankerületi Központ feladata, már megkötötték az ehhez szükséges szerződéseket.

A Lóczy Lajos Gimnázium igazgatóját, Duna Katalint kérdeztük arról, hol és milyen körülmények között kezdik az új tanévet a gimnázium diákjai?

– 430 tanuló elhelyezéséről kellett gondoskodni, amelyet a Balatonfüredi Tankerületi Központ szervezett meg, a körülményekhez képest a diákok számára legkedvezőbb módon.
A tanításhoz legalább 24 teremre van szükségünk, de Balatonfüreden nincs olyan üresen álló nagy épület, amelyben ennyi helyiség megtalálható. Két nagyobb bázisa lesz az intézménynek az átépítés alatt: a jelenleg is működő Bartók Béla utcai épület és a Hotel Agro illetve annak területére telepített iskolakonténerek. A természettudományos laborunk az Eötvös Loránd Általános Iskolában lesz, de termeket kaptunk a piros iskolában és a Rendszerinnovációs Központban is.

– Milyen szempontok szerint helyezik el szeptembertől a diákokat?
– Elsődleges szempont, hogy a diákoknak a lehető legkevesebbet kelljen tanulási helyszínt változtatni, tehát alapvetően a pedagógusok mozognak majd az egyes helyszínek között. Ha mégis helyszínt kell változtatnia a diákoknak, akkor azt pedagógus vagy pedagógiai munkát segítő dolgozó kíséretében teszik. Elkerülhetetlen, hogy a testnevelés, az informatika vagy a természettudományos laborkísérleteket igénylő órák miatt ne kelljen néha a tanulóknak másik helyszínre menniük, de ezt is felügyelettel, biztonságos körülmények között bonyolítjuk le.

– Mekkora átszervezést igényel szeptembertől a tanítás?
– Véleményem szerint a délutáni oktatás nem hatékony, ezért ezt elvetettük. A tanítás kezdetét a bejáró tanulóink autóbuszjárataihoz igazítjuk, és a szünetek is hosszabbak lesznek. Alapvetően azonban nem változtattunk az oktatásszervezésen. Rendkívül precízen megszerkesztett órarenddel, a dolgozók feladat-átcsoportosításával oldjuk meg, hogy a tanulók a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel szembesüljenek.

– A tanítást milyen mértékben befolyásolja majd ez az átmeneti helyzet?
– A tanítás minősége és hatékonysága semmilyen körülmények között nem szenvedhet csorbát. A tantestület minden tagja felkészült az átmeneti időszakra, külön munkacsoportokat alakítottunk az egyes új feladatok kezelésére. Vezetőként eddig is tudtam, hogy kiváló csapatom van, de a kollégák rendkívüli összefogása, új ötletei, a gimnázium iránti elkötelezettsége engem is meglepett.

– Hogy készül a tantestület, mikor költözhet vissza a megújított iskola épületébe?
– Tudomásom szerint a kivitelező cégnek a munkaterület átadásától számított 365 nap áll rendelkezésére a munka elvégzésére. Egy régi épület felújításánál természetesen számolni kell rejtett hibákkal is, amelyek csak a kivitelezés során derülnek ki, és meghosszabbíthatják a munkafolyamatot, ezért napra pontosan most még senki nem tudja megmondani, mikor vehetjük birtokunkba az új iskolát. A tantestület azonban optimista és úgy készül, hogy a 2020/2021-es tanév során beköltözhetünk a kibővített és megújult Lóczy Lajos Gimnáziumba.

[bs-white-space desktop-ws=”36″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]

Mint arról korábban már beszámoltunk, az uniós és hazai forrás fedezte beruházás révén európai színvonalú körülmények között tanulhatnak majd a gimnázium diákjai. Ekkora volumenű fejlesztésre még nem volt példa a 62 éves tanintézmény életében.
A gimnázium egy új, hét tantermet felölelő emeletet kap, modernizálják a meglévő épületet, és jelentős energetikai fejlesztés is megvalósul: kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a hőszigetelést illetve a fűtést.

Fotón a felújított gimnázium látványterve.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004