Sólymokkal védik a Borheteket

Sólymokkal igyekeznek elriasztani a Tagore sétányról az egyre nagyobb gondot okozó varjakat. Augusztus 21-ig, naponta többször lesz röptetés, azt remélik, a sólymok hatására a varjak más fészekrakó helyet keresnek maguknak.

Az önkormányzat jóval a Borhetek előtt adta be a kérelmét a solymászokkal történő varjú riasztásra, az illetékes hatóság azonban csak most adta meg az engedélyt.

Évek óta gondot okoznak a varjak a városban, egyre nagyobb területeket foglalnak el és piszkítanak össze. A Tagore sétányon zajló Borhetek miatt igen kellemetlenné vált a jelenlétük, mivel azonban a vetési varjú védett állat, nem egyszerű ellenük a védekezés.

Augusztus 16-tól két solymász, egy-egy sólyommal igyekszik elriasztani a Tagore sétányról a varjakat. Főleg a kora esti órákban lesz röptetés, amelyet augusztus 21-ig minden nap megismételnek.

A sólymok nem ölik meg a varjakat, az elriasztásukra vannak betanítva. A módszer több helyen is bevált már az országban.

– Úgy gondolom, az embereknek is kell védett hely, a közparkok pedig ilyenek. Tennünk kell valamit a varjak ellen. Tavasszal lehet a fészkeiket ritkítani, ezzel a lehetőséggel él is város, de csak március 1-ig engedélyezett a fészkek leverése, ami után még bőven újrarakják azokat. Meglátjuk a sólymok milyen eredményt hoznak, ha beválik a módszer, akkor jövő tavasszal a fészek leverés mellett a sólymokat is alkalmazni kell – a kettő együtt rákényszerítheti a varjakat, hogy új fészekrakó helyet keressenek maguknak – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Kiszely Pál, önkormányzati képviselő, aki megjegezte: amennyiben az említett módszerek nem vezetnek eredményre, törvénymódosításra lesz szükség, hiszen országos problémával állunk szemben.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.