A városért dolgozunk

Az önkormányzati szavazás alapján dr. Bóka István (Fidesz-KDNP) vezeti az elkövetkező öt évben polgármesterként a várost. Az ötödik ciklusát kezdő városvezetőt kérdeztük.

– Köszönöm a választópolgároknak a bizalmat. Nagyon bízom benne, hogy a képviselő-testülettel az elkövetkező öt évben sikeres munkát tudunk végezni – így Bóka István. Megújított csapattal vágtunk neki a kampánynak, tehetséges fiatalok kerültek a testületbe, akik, úgy vélem, hosszútávon meghatározhatják a város jövőjét. Nyitottak vagyunk az együttműködésre a kompenzációs listán bejutott képviselőkkel is. Nagyjából ugyanolyan szerkezetű testülete lesz a városnak, mint eddig, nagyon bízom abban, hogy nem a pártállás határozza majd meg az egyes döntéseket, hanem a város jól felfogott érdeke.

Számít arra, hogy az elkövetkező időszakban átalakítják az önkormányzati rendszert?

– A költségvetést a parlament már elfogadta, ebben nem lesz változás. Bízom benne, hogy nem tervezi a parlament az önkormányzatiság átalakítását, hiszen ez a magyar demokrácia egyik legkomolyabb eleme. Itt a városban sok folyamatban lévő pályázatunk van, amiket igyekszünk majd jól menedzselni, ráadásul 2021-től új uniós ciklus következik, amely szintén jelentős forrásokat jelenthet Balatonfürednek.

Balatonfüreden az országos és a megyei választási részvételi arányhoz képest is kevesebben mentek el szavazni.

– Öt évvel ezelőtt is így történt, sőt, ezúttal kicsit magasabb volt a részvételi arány. Egyértelmű, az egyetlen polgármester jelölt indítása nem tudta felfokozni a hangulatot, elképzelhető, sokan lefutottnak tekintették a választást. Nem volt szerencsés helyzet, hogy egyedül kellett indulnom a polgármesterségért, azt lett volna jó, ha több jelölt van, mert akkor tudom lemérni a magam munkáját.

– 843 érvénytelen szavazat érkezett Önre. Minek tulajdonítja ezt?

– Nyilvánvaló, mindenki amortizálódik, idővel kopik az ember – az ötödik ciklusomat kezdem polgármesterként. Ezzel együtt többen jelezték, hogy érintetlenül dobták be az ívet, mert azt gondolták egyetlen jelöltnél nem kell beikszelni a nevet. Így, az érvénytelen szavazatokat nem tekintem szignifikánsnak. Annak viszont szerintem van jelzésértéke, hogy 60-40 százalék arányban megnyertük az egyéni választókörzeteket. Vélelmezem, hogy egy választási szituációban körülbelül ilyen, 2/3-ad 1/3-ad arányt tudtam volna elérni polgármesterként.

Az új képviselő-testület összetétele itt olvasható.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.