Harminc éve szabadon

Balatonfüreden is megünneplik a rendszerváltozás harmincéves évfordulóját. A rendszerváltoztatás örömét és felszabadultságát, a szabadság és függetlenség visszaszerzésének eufóriáját könnyűzenei koncertekkel, táncházzal idézik meg október 18-19-én, olyan programokkal, amelyek erősítik a közösségi együvé tartozást.

Ami 1989-ben történt, az a második világháború után a szovjet érdekszférába kényszerített közép- és kelet-európai népek majdnem félévszázados szabadságküzdelmeinek beteljesedése volt. 1989 a kommunizmus bukását, a Szovjetunió meghátrálását, az Európát megosztó vasfüggöny és a Berlini Fal lerombolását eredményezte.  Európa újraegyesítését a közép- és kelet-európai népek szabadságvágya, demokratikus elkötelezettsége és kitartása kényszerítette ki.

A „30 éve szabadon” Emlékbizottság támogatásával Balatonfüreden fellép a város koncert fúvószenekara, koncertet ad zenekarával az ország egyik legjobb szájharmonikása, Ferenczi György, aki a blues és funk ritmusokat magától értetődő természetességgel hozza össze Petőfi verseivel vagy akár a kalotaszegi hajnali népdalokkal. A Rackajam révén itt lesz tehát Jimi Hendrix, a költő zseni, sőt még a népdalokba bújt szomorkás magyar néplélek is.

Színpadra lép majd a hazai világzene egyik legizgalmasabb zenekara. Kelet-európai és balkáni kultúrákból (magyar, cigány, román, szerb, bolgár) kiemelt népzenei elemek keverednek az együttes sajátos ritmusvilágával. Besh o droM koncert, hogy a zene elvigye a hangulatot.

A koncertek után lesz táncház illetve máglyagyújtás közös énekkel.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.