Oldal kiválasztása

Egy asztalnál Gundelékkel

Szerző: | 2019-10-28.

Több fogásos menü a békebeli gasztrokultúra jegyében - gábli felolvasással, és némi zenével. Ráérős ízlelgetés, iszogatás ezúttal a Gundelek szellemiségében. A hazai vendéglátás kétségkívül egyik legikonikusabb családját, dr. Gundel János, professor emeritus képviseli.

Gundel János tizenöt éves volt, amikor meghalt nagyapja Gundel Károly. Ő volt a trónörökös, akinek tovább kellett volna vinnie a nevet.

– 1947-ben nagyapám megvakult, majdnem hússzor operálták Grazban. 1955-ben jött haza, ült egy fotelben, hófehér szakállával, vastag fekete szemüvegben. Amikor eléje járultunk mi, az unokák, mindnyájunknak végigsimított az arcán. Ha volt a vendégnél fontosabb dolog az életében, az imádott családja volt. Az életreceptje így hangzott: „Főzd meg jó puhára a kiválasztott médiumot (embert), s szeresd oly forrón, ahogyan csak szeretni tudsz. Hámozd le és dobd el magadtól az önzésnek még a csíráját is. Fordítsd minden erődet és figyelmedet családod javára.”

Gundel János, aki tanítja a táplálkozástudományt, azt a magyar művelődéstörténet fontos részének tartja, sőt tudományos alapon közelít a magyarság konyhájához, étkezésének elemeihez, a főzési babonákhoz illetve szokásokhoz a gáblin a Gundel család igencsak színes történetiből idéz majd fel néhányat. Lesz vetítés és elhangzik egy Gundel Károllyal készített rádiós beszélgetés is. Lehet, még az is kiderül, hogy 1990-ben miért mondott le végleg a család a legendás Gundel étterem névről.

A füredi gáblin Varju Viktor séf, az őszinte, finom és közérthető főzőkonyhák, bisztrók híve készíti az ételeket, reméljük, szokásához híven beszél is majd róluk.
A menüt egyébként egyeztette Gundel Jánossal, a tradíciók megtartása mellett kreatív ötletekre számíthatunk.

A Gundel legendás konyhafőnöke, Kalla Kálmán, receptje alapján készített karfiolpaprikás tojásos nokedlivel lesz a kezdés. Ezt követi a Jonathán alma tarte sült kacsamájjal, a klasszikus palócleves bárányból, majd a Gundel fogas vargányagombás zöldségekkel. A főétel sok jót ígér, hiszen Gundelék sütöttek először roston süllőt a vendégeknek, nem rossz eredménnyel, hiszen az addig lesajnált hal karrierje máig tart.
Lesz Gundel varázsdesszert is, a gáblihoz pedig a Gyukli Pince Gyusecco-ja valamint a Figula Pincészet 2018-as Bella Rozéja, Sauvignon Blanc-ja és a 2016-os Cabernet Franc bora dukál.

A Hamvas Béla Asztaltársaság rendezvényén az irodalmi illusztrációkat ezúttal Szombathy Gyula színművész prezentálja, felidézi miként vélekedtek egykor az írók és újságírók a Gundelekről. Pingiczer Szilárd zongorista pedig a hangulatról gondoskodik.

A november 3-án, vasárnap tartandó Füredi Gábli részletei itt.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Közmeghallgatás

December 8-án, hétfőn rendezik meg a közmeghallgatást.

füles

2025.11.28.

Mindennek megy fel az ára, ami egyrészt érthető, másrészt nem lehet követni mert a bérek meg ugyanott cammognak évek óta.…

antinikotinista

2025.11.07.

Jól hangzik ez a bagóstopp, de minden rendelet csak annyit ér, amennyit végrehajtanak belőle. Ki és hogyan fogja ezt ellenőrizni…

Legyen minél több bejárható partszakasz!

2025.11.06.

Igen, köszönjük! És az év minél hosszabb időszakában, annál jobb!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

Bannerek

anigifwpmozi

Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2

Bahart