Oldal kiválasztása

Egy asztalnál Gundelékkel

Szerző: | 2019-10-28.

Több fogásos menü a békebeli gasztrokultúra jegyében - gábli felolvasással, és némi zenével. Ráérős ízlelgetés, iszogatás ezúttal a Gundelek szellemiségében. A hazai vendéglátás kétségkívül egyik legikonikusabb családját, dr. Gundel János, professor emeritus képviseli.

Gundel János tizenöt éves volt, amikor meghalt nagyapja Gundel Károly. Ő volt a trónörökös, akinek tovább kellett volna vinnie a nevet.

– 1947-ben nagyapám megvakult, majdnem hússzor operálták Grazban. 1955-ben jött haza, ült egy fotelben, hófehér szakállával, vastag fekete szemüvegben. Amikor eléje járultunk mi, az unokák, mindnyájunknak végigsimított az arcán. Ha volt a vendégnél fontosabb dolog az életében, az imádott családja volt. Az életreceptje így hangzott: „Főzd meg jó puhára a kiválasztott médiumot (embert), s szeresd oly forrón, ahogyan csak szeretni tudsz. Hámozd le és dobd el magadtól az önzésnek még a csíráját is. Fordítsd minden erődet és figyelmedet családod javára.”

Gundel János, aki tanítja a táplálkozástudományt, azt a magyar művelődéstörténet fontos részének tartja, sőt tudományos alapon közelít a magyarság konyhájához, étkezésének elemeihez, a főzési babonákhoz illetve szokásokhoz a gáblin a Gundel család igencsak színes történetiből idéz majd fel néhányat. Lesz vetítés és elhangzik egy Gundel Károllyal készített rádiós beszélgetés is. Lehet, még az is kiderül, hogy 1990-ben miért mondott le végleg a család a legendás Gundel étterem névről.

A füredi gáblin Varju Viktor séf, az őszinte, finom és közérthető főzőkonyhák, bisztrók híve készíti az ételeket, reméljük, szokásához híven beszél is majd róluk.
A menüt egyébként egyeztette Gundel Jánossal, a tradíciók megtartása mellett kreatív ötletekre számíthatunk.

A Gundel legendás konyhafőnöke, Kalla Kálmán, receptje alapján készített karfiolpaprikás tojásos nokedlivel lesz a kezdés. Ezt követi a Jonathán alma tarte sült kacsamájjal, a klasszikus palócleves bárányból, majd a Gundel fogas vargányagombás zöldségekkel. A főétel sok jót ígér, hiszen Gundelék sütöttek először roston süllőt a vendégeknek, nem rossz eredménnyel, hiszen az addig lesajnált hal karrierje máig tart.
Lesz Gundel varázsdesszert is, a gáblihoz pedig a Gyukli Pince Gyusecco-ja valamint a Figula Pincészet 2018-as Bella Rozéja, Sauvignon Blanc-ja és a 2016-os Cabernet Franc bora dukál.

A Hamvas Béla Asztaltársaság rendezvényén az irodalmi illusztrációkat ezúttal Szombathy Gyula színművész prezentálja, felidézi miként vélekedtek egykor az írók és újságírók a Gundelekről. Pingiczer Szilárd zongorista pedig a hangulatról gondoskodik.

A november 3-án, vasárnap tartandó Füredi Gábli részletei itt.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004