Oldal kiválasztása

Krémes, velős pirítóssal

Szerző: | 2019-11-11.

Két jellegzetes, helyi gasztronómiai termékkel, a Bergmann Cukrászda francia krémesével és a Muskátli Borozó, azaz a Hatlépcsős velős pirítósával bővült a Városi Értéktár. Az okleveleket a Füred Gastro színpadán adták át. Bekerült az értéktárba a Füredi História című helytörténeti folyóirat és a 25 éve alapított Helytörténeti Egyesület is.

Forsthoffer Ágnes szállodaigazgató felterjesztése alapján kapott felvételt a krémes illetve a velős pirítós az értéktár turizmus és vendéglátás kategóriájába.

– A Bergmann Cukrászda békebeli hangulatával, polgári, családias eleganciájával, kifinomult süteményeivel vonzza a városba a vendégeket. A krémesük, nemcsak egy sütemény, hanem megtestesíti a múltat, a jelent és a jövőt, hiszen a Bergmann családban generációról generációra száll a cukrász mesterség. A Muskátli Borozó, alias Hatlépcsős velős pirítósa pedig hosszú ideje meghatározó eleme a füredi gasztronómiai kínálatnak, szinte összefonódott a várossal – hangzott az érvelés.

Az okleveleket Molnár Judit és Hári Lenke önkormányzati képviselők adták át, stílusosan a hétvégén rendezett gasztronómiai fesztivál keretében.
– Gyűlnek a városi értékek, külön öröm, hogy a gasztronómia, vendéglátás területéről is van már pár érték, hiszen eddig ezek hiányoztak a listáról, holott egyértelműen hozzátartoznak Füred imázsához – fogalmazott Molnár Judit.

A Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület a város gazdag múltjának kutatásával, még fellelhető dokumentumok gyűjtésével, publikálásával, a helyi hagyományok értékek ápolásával foglalkozik, hosszú évek óta magas színvonalon – ezért kerülhetett be a Városi Értéktárba, mint ahogy a 2001-ben alapított helytörténeti folyóirat, a Füredi História, amely országos szinten is egyedülállónak számít, hiszen a periodika következetesen foglalkozik a város múltjával.

Jelenleg 42 különböző helyi értéket (rendezvényt, épületet, természeti jelenséget) ölel fel a városi értéktár, amelynek célja: dokumentálni a település szellemi vagyonát. Bárki tehet javaslatot, így van esély a szubkultúrák, a hivatalos értékrenden túli, Füred identitását meghatározó értékek megjelenítésére is. Alakul egy átfogó kép az Anna-báltól a magyar boglárkán át a helyi gasztronómiai jellegzetességekig.

A Balatonfüred Városi Értéktár évente kétszer ülésezik. A bizottság külső szakértőkkel együtt bírálja el a beérkező javaslatokat. Nagy erénye a kezdeményezésnek, hogy a városlakók határozhatják meg, mit tartanak Balatonfüred értékeinek. Minden szellemi, anyagi, természeti és közösségi érték, vagy termék, alkotótevékenység, hagyomány, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó jelenség, épület, szobor, természeti környezet, rendezvény, a vendéglátáshoz, turizmushoz köthető attrakció egyaránt felkerülhetnek a listára.
A Magyar Értéktár alulról építkező piramis rendszer, amely több szinten összegzi a javaslatok alapján összeállított értékeket. A települések helyi értékeiből állítják össze a megyei értéktárat, azokból pedig az összes hazai tájegységet átfogó magyar értéktárat, amelyből aztán kiemelik a hungarikumokat.

A városi értéktárba akkor kerülhet be egy, a város területén található érték, ha valaki írásban kezdeményezi azt. A beérkezett javaslatokat az önkormányzat Humán Bizottsága évente kétszer összegzi és az adott terület szakértőivel megvitatja. A bizottság feladata eldönteni a védelem szintjét is, ami lehet helyi, megyei vagy országos.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004