Ady nyomában – Magyar Nyelv Napja programok a városban

Irodalom, koncert, Kisfaludy versmondó verseny és közös szavalás a Kiserdőben - programsorozattal ünneplik Balatonfüreden a Magyar Nyelv Napját. Ezúttal az Ady évfordulóhoz hűen a száz éve elhunyt, a 20. század egyik legnagyobb magyar költője a fókuszban.

Ady Endre költészete nemcsak, hogy több népdalokból vett idézetet és zenei utalást tartalmaz, de árad belőle a zene. Szakírók szerint Ady nem tudósa, nem értője, hanem érzője volt a zeneművészetnek, lírája muzikális, a modern, a bemeszesedett hagyományokon átlépő, új utakat kereső zeneiség jellemzi.

A költő géniuszról a Tempevölgy folyóirat szerkesztői kétnapos Ady-konferenciát szerveznek a Városi Helytörténeti Gyűjteményben, majd november 15-én, pénteken, a csíkszeredai Role zenekar meg is szólaltatja a verseket.

A több mint harminc éve alakult csíkszeredai zenekar elsősorban tematikus műsorokat készít. Kodályi elvekre épülő gyerekkoncerteket adnak, rockoperákat írtak, megzenésítették József Attila verseit. A számtalan fesztiválon nagy sikerrel zenélő, a magyar irodalom, valamint a székely és csángó népi költészet remekeire építkező együttes Ady Endre halálának századik évfordulója alkalmából állította össze a költő verseiből a koncert anyagát.

Idén is a Kiserdőben rendezendő közös versmondás adja meg a program keretét. Több száz fiatal gyűlik össze az egykori kőszínház oszlopainál, hogy Géczi János költő köszöntője után, más városok diákjaival egy időben szavalják el Weöres Sándor Tíz lépcső című versét.
A közös versmondás varázsát már évek óta megidézik a Kiserdőben, mert “Hol irodalom van, ott irodalom van, előszivárog DNS-ből vagy honnan.”

A város önkormányzata, a Petőfi Irodalmi Múzeum illetve az Előretolt Helyőrség Íróakadémia a magyar nyelv napja alkalmából valamint Ady Endre halálának 100., Weöres Sándor halálának 30., Lászlóffy Aladár halálának 10. és Borbély Szilárd halálának 5. évfordulója alkalmából meghirdette a negyedik Kisfaludy Sándor versmondó versenyt. A középiskolás diákok szombaton mérhetik össze tudásukat a Kisfaludy Galériában.

A programsorozatot a Lyukasóra zárja. Lator László, Kossuth-díjas költő moderálásában Várady Szabolcs, Kiss Judit Ágnes, Kőrizs Imre és Tóbiás Krisztián költők invitálják az érdeklődőket egy irodalmi kalandozásra.

A Magyar Nyelv Napja részletes programja itt.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.