Oldal kiválasztása

A nyelv a házunk és a hazánk

Szerző: | 2019-11-13.

Több mint száz diák szavalta együtt Weöres Sándor: Tíz lépcső című versét az egykori kőszínház oszlopainál. A nyelvünk számunkra a házunk és a hazánk – mondta Géczi János költő. Program-sorozattal ünnepli a város a Magyar Nyelv Napját.

Törd át gátjaid – a világ legyél te magad /Vedd egybe életed-halálod – a teljesség legyél te magad – szavalták együtt Weöres Sándor sorait a balatonfüredi diákok a Kiserdőben, illetve velük egy időben több száz diák egyebek mellett Gyulán, Debrecenben, és Komáromban.

– Sokáig úgy véltük, az ember beszédéhez az emberi agy szükséges, immár úgy véljük, a beszéd feldolgozására nem pusztán az ember képes. Elképzelhető, hogy a kutyák megszólalnak, mert rendelkeznek a szavak feldolgozásához szükséges idegrendszerrel. A minap jelent meg hír egy kutyáról, egy tábla segítségével 29 szót tudott megszólaltatni, ezekkel jelzi, ha kér valamit, vagy valamivel elégedett – szólt a diákokhoz Géczi János, József Attila-díjas költő, aki hangsúlyozta, mindez nem blöff, kutatások igazolják.

  • Képgaléria

– Az ember nem olyan régen beszél, nem korábban, mint 40 ezer éve, nem régebben, mint néhány millió éve. Ha mi képesek vagyunk szóból érteni, akkor nyilván a mi társ-élőlényeink is. A magyar nyelv különlegessége, hogy képekben, hangulatokban, árnyalatokban gazdag. A magyar nyelv számunkra a házunk, a hazánk – így Géczi János.

Az ünnepség végén Török Máté, a Misztrál együttes frontembere egy szál gitárral adott elő egy-egy Ady és Weöres Sándor verset.

A Magyar Nyelv Napja programsorozat folytatódik. Részletek itt.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

fény

2024.06.25.

Szép lett az Esterházy kastély, de este vak sötétben kell arrafelé mászkálni. Egyetlen lámpa nem világítja meg azt a szép…

film

2024.06.07.

Elég érdekes a filmfesztivál helyi programja. Gyakorlatilag a nagyobb filmeket csak Veszprémben lehet látni, itt és Almádiban elsősorban a kisebb…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart