Oldal kiválasztása

Kiemelt helyzetben a Balaton régió

Szerző: | 2019-12-09.

Továbbra is kiemelt helyzetben van a Balaton régió, országos szinten itt valósul meg a legtöbb fejlesztés. Szinte maradéktalanul teljesülnek a 2016-os balatoni kormányhatározatban megfogalmazott, 264 milliárd forintos uniós forrásból megvalósítandó fejlesztések, azonban a vízvédelmi feladatokra szánt több mint negyven milliárdos hazai forrás még nem áll rendelkezésre - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén, amelyen szóba kerültek az ipari kikötőről és a vízpartról szóló új tervek is.

Az ülésen elhangzott: összeállt a régió 2030-ig terjedő fejlesztési koncepciója is.
Bóka István, a BFT elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon rossz állapotba van a víziközmű-hálózat a Balaton térségében, elodázhatatlan a fejlesztése. Véleménye szerint az önkormányzatok vezetőinek a következő öt évben erre az utak, járdák fejlesztésénél is nagyobb figyelmet kell fordítaniuk.

Gál Lajos, a Balatoni Civil Szervezetek Szövetségének képviseletében közölte, a tó nyár végi algásodására is tekintettel az üdülőrégió civil szervezetei a tóparti önkormányzatokkal karöltve szorgalmazzák, hogy mielőbb, ha lehet a következő hetekben induljon el a balatoni lepelkotrás a foszfor-terhelés miatt legveszélyeztetettebbnek számító keszthelyi öbölben.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi igazgatóság vezetője erre reagálva elmondta, az idei vízvirágzást nagy valószínűséggel a tóban lévő anyagok okozták. Hogy miért pont most, azt kell a kutatóknak kideríteniük, de kotrásra szükség van – tette hozzá.

Kolossa József, a Miniszterelnökség Építészeti és építésügyi helyettes államtitkárságának főosztályvezetője az új balatoni vízparti tervekkel kapcsolatban elmondta: a készülő miniszteri rendelet alapjául friss adatbázis és digitális térképek szolgálnak. Hozzáfűzte, hogy a nyilvánosságra került előzetes tervek – egyebek közt pontatlan vagy elmaradt adatszolgáltatások miatt – még sok hibát, hiányosságot tartalmaznak. A tervezést amennyire lehet közösségi szintre kívánják emelni, nem diktátumot létrehozni – fogalmazott. Most zajlik a beérkezett javaslatok, vélemények feldolgozása, és bár a határidő lejárt, újabbakat is befogadnak – mondta. Hangsúlyozta, hogy a folyamat részeként minden tóparti önkormányzattal külön egyeztetnek majd.

Az ülésen átadták a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági díját, amelyet Hegedűs Szabolcs balatonfüredi tűzoltó vehetett át.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart